Има голяма разлика: Как да се грижим за косата си на 30, 40 и 50 години

Много жени са верни на своята рутина по измиване и третиране на косата през целия си живот, независимо от сезона, възрастта и хормоналните промени, които настъпват в даден период. В постоянството по начало няма нищо лошо, но не винаги това е така.  

Добре е всяка жена да знае, че трябва да вземе предвид възрастта, в която се намира, когато избира как да се грижи за косата си. В тази статия ще поговорим за особеностите на 30, 40 и 50-годишна възраст. Да започваме! 

жена
Снимка: iStock

Грижа за косата на 30 

На 20, 25 или 30 години косата ни има различни характеристики и способности, така че грижата за нея трябва да е съобразена с възрастта. Колкото по-възрастни сме, толкова по-тънка става косата и това важи за всички в различна степен. 

Тук ключовата дума е ,,хидратация”. Балсамът влиза в ролята на пръв помощник и върши отлична работа, като прави косата гладка и блестяща.  

Липидният слой и общото състояние на косата се влияят от прекомерната употреба на сешоари, преси и маши.  

Колкото по-рано започнем да се грижим за скалпа и косата си, толкова по-дълго ще бъдат здрави и красиви. Ако в търсене на своя стил често боядисвате косата си, тогава маските за дълбоко възстановяване са просто задължителни. 

жена
Снимка: iStock

Грижа за косата на 40 

Дори ако една жена в четвъртото си десетилетие има гъста и обемна коса, с времето ситуацията може да се промени коренно. С възрастта количеството на защитния себум намалява, което неизбежно води до суха коса. Добавете към това ежедневното напрежение и излагането на неблагоприятна среда, което дори на 20 години води до цъфтящи краища. 

Обърнете внимание на професионалните серии за грижа за изтънялата коса, които ще сведат до минимум въздействието на негативните фактори и ще помогнат за поддържането на здрава коса. Всичките ви продукти трябва не само да хидратират, но и да бъдат насочени към укрепване на косата, подхранване на скалпа и възстановяване на косъма от самите корени.  

Не забравяйте, че състоянието на косата ви все повече зависи от храненето. За здрава коса приемайте много зеленчуци и протеини. Други източници на полезни микроелементи са макадамията и нарът. Ако косата ви е дълга и напоследък се къса или пада, добавете към диетата си калций и цинк.  

жена
Снимка: iStock

Грижа за косата на 50 

На тази възраст повечето жени достигат менопауза, което неминуемо води до редица значителни промени в състоянието на косата. Два пъти седмично, в допълнение към домашната грижа, задължително добавете маска за дълбоко възстановяване на косата. Що се отнася до храненето, менюто ви трябва да е богато на витамини от група В и протеини, които са градивният елемент на всяка коса (месо, морски дарове, боб, орехи). Но само в комбинация със здравословни минерали: силиций, калций, мед, цинк и желязо.  

Радикалните мерки срещу сериозна загуба на коса (да речем поради хормонални промени) включват процедури като лазерна терапия за стимулиране на фоликулите или мезотерапия, SPA терапия за коса, както и продукти за подобряване на растежа. 

С напредване на възрастта трябва да обръщате все повече внимание на косата си, особено ако сте били доста небрежни към нея през 20-те и 30-те години. За да увеличите незабавно обема на косата чрез плътност и твърдост, използвайте уплътняващи продукти. 

Повече информация можете да откриете в уебсайта на Hell’s Kitchen БългарияFacebook страницата, както и в официалните Instagram и TikTok профили на предаването.

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти