Как да се справим с нараняванията в детската възраст?

дете
Снимка: iStock

Няма дете, което да не е падало и да не се е наранявало. Със затоплянето на времето и игрите на открито тази вероятност рязко се увеличава. В повечето случаи травмите при децата са повърхностни и минават без усложнения. Но има случаи, в които те спешно се нуждаят от лекарска помощ. Кога да заведем детето в спешно отделение?

При загуба на съзнание, макар и за кратко, потърсете лекарска помощ. Дори детето да е адекватно, ако е паднало от високо на твърда повърхност, бъдете бдителни и наблюдавайте поведението му за 78 часа. Притеснително е, ако започне да повръща, става сънливо, губи ориентация, има нестабилна походка или странни движения. Това са признаци на комоцио или други наранявания на мозъка и трябва да бъде прегледано.

дете
Снимка: iStock

Потърсете лекарска помощ ако:

  • Има съмнение за счупена кост - оток, промяна на формата на крайника, силна болка. Крайникът се обездвижва с импровизирана шина /картон, дъска или друга твърда повърхност/, която обхваща две съседни стави;
  • Има обилно кървене, което не може лесно да спрете;
  • При наличие на много дълбока прободна рана;
  • Ако раната е голяма и краищата ѝ са доста раздалечени;
  • Ако от раната пръска кръв под налягане, вероятно е засегнат голям артериален кръвоносен съд, което е животозастрашаващо;
  • При продължително кървене, ако след като сте притискали силно повече от 10 минути и обилното кървене продължава;
  • При наличие на чуждо тяло в раната, например забито стъкло, камъни, остри предмети и др. Ако има забит предмет в тялото не го премахвайте, това е работа на лекаря.
  • Ако са засегнати очите, хрущялът на ушната мида или на носа, особено ако последният е видимо изкривен.

дете
Снимка: iStock

С леките наранявания можем да се справим сами у дома. Измийте си ръцете с топла вода и сапун. Измийте раната обилно със студена вода, студът помага за спиране на кървенето. Добра работа върши и обливането с кислородна вода, с мехурчетата излизат замърсителите от раната.

Отстранете полепналите замърсявания /пясък, камъчета и др./. Ако има обилно кървене, поставете марля или чиста кърпа върху раната и притиснете с ръка. Ако се напои обилно отгоре поставете още 1-2, без да махате първата. Притискайте 5-10 минути. Ако раната е голяма, поставете превръзка за няколко часа, малките оставете открити. Може да намажете с антибиотичен крем или спрей.

Потърсете лекар, ако раната се зачерви, секретира, има оток. При наранявания навън или вкъщи със замърсени предмети се поставя ваксина против тетанус, ако няма такава през последната година.

Прочетете още от автора: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти