Мистерията с "Черните картини" на Франсиско Гоя

Гоя се ражда на 30 март 1746г. в малко селце в Испания в семейство от средна класа и за него ни разказва Джуджи в "На Кафе" по NOVA. Четвъртото от шест деца, той е наречен с името Франциско Хосе де Гоя и Лусиентес. Баща му бил занаятчия, позлатявал икони и правил златни декорации. Майка му произхождала от дребната аристокрация. Първите картини на Гоя са изпълнени с типичните за барока религиозни сюжети.

11 странни факта за живота на Винсент ван Гог

През 1770-та той най-накрая успява да събере пари за пътуване до Италия, където е впечатлен от произведенията на италианските майстори. През 1786-та става кралски художник и известно време рисува предимно портрети на кралското семейство и испанската аристокрация.

Най-силните цитати на разноликия художник Пабло Пикасо

Гоя живее в мрачно време за човечеството и в един от най-интересните периоди за изкуството на границата между просвещението, времето на старите майстори и модернизма. Изкуството му е предшественик на съвременната живопис и на авангардното изобразително изкуство на 20-ти век. Един от най-известните му цитати е „Сънят на разума ражда чудовища.“ Колекцията черните картини са най-смразяващите и известни картини на Гоя, които всъщност никога не са били предназначени да бъдат виждани от някого, освен от самия него.

Гоя мистерии картини
Снимка: Getty Images

През 83-та година на миналия век, един друг голям каталунски художник Хуан Миро, отива в музея Прада. Уредничката го пита, „Къде искате да ви заведа, господине? Той казва: „Искам да ме заведете при кучето“. И тя го води в галерията, където са изложени "Черните картини" на Гоя. Сяда пред тази картина и седи там половин час, след което си тръгва. По това време Хуан Миро е на 90 години и казва, че това е последният път, който посещава музея Прада и повече никога няма да го направи. Така и се случва. И това е едно от най-великите неща, според доста художници. Гоя рисува около 1800 картини през целия си живот. "Черните картини" са наистина най-странните, най-мистичните. Внушението, което имат, когато ги гледаш, витащата около тях мистичност. Странното и мистичното около тях е, че Гоя е бил кралски художник първо и след това, как стига до това, до този момент, да рисува тези ужасяващи сюжети. Мистичното е и това дали всъщност той ги е рисувал.

Владимир Димитров - Майстора

Фактически, когато е на около 50 и няколко години, Гоя се разболява от някаква много странна болест, която не знаят от какво е, всъщност, от какво е причинена. Оглушава напълно и започва да изпитва през някаква цикличност, доста тежки депресии. Той е бил изключително добър автор на портрети и си е правил много автопортрети. Бил е изключително харизматичен, много весел и забавен човек, обичал е женските компании, бил е бохем, обичал е жените, и когато всъщност му се случва това нещо, някои смятат, че е бил болен от сифилис и това поразява мозъка му. Други казват, че може би от оловото в боите - художниците по онова време са рисували с бои, които са имали олово.

8 цитата за живота от Ван Гог

Така че не се знае всъщност от какво се разболява, но така ли иначе оглушава напълно. На 73 години решава да напусне центъра на Мадрид, където е живял, за да се пресели в покрайнините на града, в едно имение, което той купува. Имението се казва Куинта Дел Сордо, което буквално в превод означава „Имението на Глухия“. Много хора може би ще си помислят, че е така кръстено заради него, но не. Предишният собственик на имението също е бил глух и фактически това е причината така да се казва имението.

Гоя мистерии картини
Снимка: Getty Images

Всичките тези 14 броя картини, той ги рисува в това имение и то директно върху стените на къщата си. Тези 14 броя картини той никога никъде не подписва. Това е част от мистерията. Изключително много се различават от останалите картини на Гоя, които той като кралски художник е рисувал портрети на кралското семейство, различни пикници, весели неща и в същото време тези мистерии... Когато е живял в имението Коинта Дел Сордо в Мадрид, то е било на един етаж, според тези изследователите, които изследват творчеството на Гоя.

Гоя картини
Снимка: Getty Images

А когато намират картините имението вече е било на два етажа. Любопитното е, че и на двата етажа има негови картини. Toй завещава това имение на своя внук, Марио, който е син на сина му, Хавиер. Едната теорията е, че всъщност Хавиер, сина му, е този, който рисува картините. А защо Марио после ги продава от името на Гоя е лесно разбираемо, защото просто са стрували много повече пари. Това е една от версиите. Джуджи ни разказва една супер интересна история, свързана с най-прочувствената, може би, картина на Гоя. Това е „Голата маха“.

Гоя мистерии картини
Снимка: Getty Images

Има теория, че всъщност Голата маха е поръчана на Гоя да бъде нарисувана от един министър в Испания, Мануел Годой, на който тя е била любовница. Той искал да си я има и да си я гледа, но поради факта, че инквизицията е била много силна в тези години и строго са се преследвали такива неща, той поръчва на Гоя да нарисува и „Облечената маха“, Те са абсолютно еднакви всъщност и като размери, но едната е облечена, другата е съблечена, като облечената седи върху съблечената. С някакъв специален механизъм е отмествал когато си е бил сам в кабинета и си я гледал. Въпреки всички тези предохранителни мерки, инквизицията успява да ги разучи тези неща. И съответно Годой е изправен на съд. Но той казва, че не е бил той и завлича със себе си в скандала и самия Гоя, като казва, че той е едва ли не е инициатор. На Гоя обаче му се разминава само с едно порицание.

Вдъхновяващите мисли на Салвадор Дали

Следва нов скандал по повод „Голата маха“, защото през 30-те години на миналия век излиза една пощенска марка в чест на 100-годишната от смъртта на Гоя с „Голата маха“. И тогава също гръмва страшен обществен скандал, защото смятат, че това развращава децата, тъй като ако марката попадне в ръцете на малко дете, то още трябва да я оближе за да се я залепи. След Втората световна война обществото започва много да се вълнува, защо и коя е жената, която е всъщност „Голата маха“. Картините пресъздават образа, въплащение на испанския идеал за красота по онова време. Едната версия е, че това е любовница на въпросния министър Годой, а другата версия е, че Гоя рисува 13-та херцогиня Алба, аристократка, която се твърди, че е била негова любовница и всъщност тя го е поддържала през всички тези години.

Гоя мистерии картини
Снимка: Getty Images

Семейството на наследниците на херцогиня Алба са много ядосани от факта, че се говори така за тяхната пра-историческа роднина, решават, че ще направят екхсумация на трупа за да може да бъдат изровени и сравнени пропорциите на тялото. Оказва се обаче, че като разкопават гроба са минали повече от сто години и нищо не е останало, защото наполеоновите войници, освен, че са заграбили бижутата й и каквото е имало, но както ценностите, така и самите кости на херцогинята са изчезнали, така че херцогиня Алба не може да бъде разпозната.

„Черните картини“ никой не се знае как и кой ги рисува. Първият им собственик е един френски барон, Елан Жер, който ги показва за първи път на изложението в Париж през 1878г., като той поръчва на един валенсиански художник да ги свали от стените и да ги направи. Доста голяма част от картините са развалени от това, така че самия реставратор след това ги е дорисувал. Изследователите на Гоя твърдят, че малко са поразвалени от този факт, но това няма значение. До ден днешен, с цялата си тази гротескност на човешките грехове, може би на демоните на самия Гоя, който по това време, както споменахме вече е бил болен, всичко това е пренесено на картините.

Гоя картини
Снимка: Getty Images

Гоя заминава за Франция и фактически там умира на 82 годишна възраст, като след което Испанското правителство, решава да върне тленните му останки в Испания. 50 години след това след ексхумацията на тялото му се оказва, че главата на Гоя липсва. Днес останките му се намират в църквата Сан Антонио де ла Флорида, където 100 години преди това той е изрисувал купола. И до ден днешен Гоя със своята личност вълнува наистина много. Шарл Бодлер е писал стихове, Карлос Саура и Милош Форман са направили филми.

Прочете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти