Битка с черните точки: Най-добрите и най-лошите методи да се отървеш от тях

Акнето идва в живота ни в много форми, размери и цветове и понякога проблемът на кожата изобщо не се изразява в очевидно червеникаво петно. Вземете например черните точки, тези досадни тъмни петънца, пълни с мръсотия. Ако някога сте опитвали да ги стиснете, вероятно веднага сте съжалявали.

Кой е най-добрият начин да изчистите кожата си от този тип акне? Първо, нека да разгледаме причините за появата на черните точки и да разберем кой е най-предразположен към появата им.

Петте най-добри съставки срещу акне

Какво причинява черни точки?

„Черните точки се причиняват от натрупване на себум, мазнина, мъртви кожни клетки и вероятно C. acnes (бактерията, която причинява акне), които са заседнали в космения фоликул“, казва Назанин Саеди, доктор по медицина и клиничен доцент в университета Томас Джеферсън. „Когато тези вещества се окисляват във въздуха, отворът става черен“, казва д-р Саеди.

Склонните към акне индивиди са най-податливи на черни точки, но има и генетична предразположеност, обяснява Саеди. 

черни точки
Снимка: iStock

„Хормоналните влияния също играят роля, стимулирайки производството на себум (кожна мазнина)“, казва Катлийн Кук Суози, доктор по медицина и директор на програмата за естетична дерматология в Yale Medicine, Кънектикът.

„Разширените пори могат да присъстват и при хора със сериозни увреждания от слънцето“, казва д-р Суози. „Намаляването на колагеновата поддръжка на дермата, заобикаляща космения фоликул, може да направи остиите (малките отвори) да изглеждат по-големи и по-разширени. Изключителен пример за това е състоянието на Favre-Racouchot, при което пациентите имат големи черни точки в областите на увредена от слънцето кожа, особено около очите,” казва тя. 

Коя е идеалната грижа за кожата за всяко десетилетие от живота ви

Как да предотвратите появата на черни точки по кожата си?

Д-р Суози препоръчва локални или перорални ретиноиди, включително лекарства с рецепта като третиноин.

Саеди добавя, че химическите ексфолианти също могат да бъдат ефективни, но не препоръчва употребата им на всеки, защото те могат да причинят дразнене.

Най-добрите начини да се отървете от черните точки

Ако вече имате черни точки, има няколко метода, одобрени от дерматолози, за да се отървете от тях - и някои от тях са и превантивни.

Използвайте продукти със салицилова киселина

Една основна съставка за елиминиране на черни точки е салициловата киселина, бета хидрокси киселина , която забързва обмяната на клетките и отпушва порите, казва Саеди. Суози  добавя, че може да помогне за изсушаване на активни лезии от акне, тъй като е лек химически дразнител.

Множество изследвания показват, че салициловата киселина помага при лечението на акне. Това включва едно проучване , което установи, че използването на 2% измивен продукт със салицилова киселина в продължение на две седмици води до намаляване на лезиите от акне.

Добавете ретиноид към вашата рутина

Ретиноидите, които се предлагат с рецепта и без рецепта, са надежден метод за избавяне на кожата от черни точки. „Ретиноидите действат, като насърчават обновяването на кожата и намаляват „лепкавостта“ на кожните клетки, за да предотвратят блокиране на фоликуларните устия“, обяснява Суози.

Тя отбелязва, че когато започнете лечение с ретиноиди, черните точки, известни също като комедони, може да се влошат, тъй като обмяната на клетките се увеличава. Това ще се подобри с продължително лечение, казва тя.

Саеди предлага първо да опитате продукт без рецепта, но ако не помогне, „посетете лекар за силата на рецептата“.

черни точки
Снимка: iStock

Помислете за алфа хидрокси киселини

Алфа хидрокси киселините, като гликолова киселина и млечна киселина, са полезни и за премахване на черни точки, казва Саеди, но според нея салициловата киселина е по-добра за подпомагане на отпушването на порите. 

Изберете лечение в кабинета

Дерматолог може да ви помогне да отървете кожата си от черни точки. „Има лечения в кабинета, които могат да помогнат за намаляване на появата на разширени пори“, посочва Суози. Те включват третиране с лазер или микронидлинг .

Цените за тези услуги варират, казват дерматолозите. Докато някои хора са доволни от резултатите от едно лечение, други може да се нуждаят от няколко сесии, за да постигнат желаните резултати.

Най-лошите начини да се отървете от черните точки

Използване на груби скрабове за кожа

Може да бъде изкушаващо да отстраните цялата си мъртва кожа бързо с помощта на ексфолиращ скраб. Въпреки че химическите ексфолианти (като AHA) могат да бъдат полезни, Саеди предлага да избягвате прекомерното ексфолиране със скраб с гранули.

Грубите ексфолианти могат да премахнат вашите естествени кожни масла и да създадат повече омазняване, посочва тя. Дерматолозите като цяло препоръчват ексфолиране до три пъти седмично, в зависимост от продукта, който използвате, и вашия тип кожа.

черни точки
Снимка: iStock

Изстискване с ръце

Суози препоръчва да се борите с желанието да стискате черните си точки. „Ако стиснете черните си точки, можете да предизвикате разкъсване на фоликула и да предизвикате образуването на възпалителна лезия или киста“, казва тя. С други думи, можете да трансформирате вашите черни точки в много по-сериозно кожно заболяване. Имайте предвид, че колкото по-близо е черната точка до повърхността на кожата ви, толкова по-безопасно е изстискването ѝ.

Използване на засмукващи устройства

Технологията, която обещава да изсмуче себума от порите ви като малко прахосмукачка, може да звучи привлекателно, но тези продукти могат да причинят повече вреда, отколкото полза, казва Суози. „Това изсмукване може да бъде вредно за деликатната кожа на лицето и може да предизвика появата на телеангиектазии или „счупени кръвоносни съдове“, особено на и около носа“, обяснява Суози.

Изводите за предотвратяване и лечение на черни точки

Въпреки че може да е почти невъзможно да устоите на желанието да изстискате тази черна точка с двата си пръста, опитайте се да я оставите на мира.

„Най-доброто лечение е превенцията“, казва Суози. Потърсете помощта на няколко ефективни съставки - например ретиноиди, двойни добавки, които не само ще помогнат за лечението на състоянието на кожата, но и ще предотвратят образуването на нови черни точки. Или си уговорете среща с вашия дерматолог за професионално лечение.

7 природни лека срещу акне

 

Прочетете също:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти