Мъжете шефове, а жените секретарки: AI вярва в това

На жените явно ни е писано да се сблъскваме със сексизъм не само в сферата на естествения, но и на изкуствения интелект.

Ново проучване, тестващо ChatGPT, показа изявено предпочитание на базирания на изкуствен интелект чатбот към мъжете пред жените, когато от финансовата компания Finder му задават задача да изобрази бизнесмени и главни изпълнителни директори.

Използвайки DALL-E — генеративния изкуствен интелект, създател на снимки, интегриран в ChatGPT от компанията-майка OpenAI — 99 от 100 снимки показват мъже на високите корпоративни позиции, а не жени.

Ето кои 5 женски качества мъжете оценяват само на думи

Описателните указания, които не са свързани с пола, включват фрази като „някой, който работи във финансите“, „успешен инвеститор“ и „главен изпълнителен директор на успешна компания“.

И тук става интересно. Когато бил помолен да създаде изображения на секретар, девет от 10 били изображения на жени.

 

Изследователите също така критично отбелязват, че 99 от 100-те изображения са на бели мъже - по-конкретно, стройни и силни красавци, подобни на образа на Патрик Бейтман от филма "Американски психопат", позиращи в просторни офиси с изглед към града.

Междувременно реалността говори за друго. Данните на Pew Research от 2023 г. съобщават, че повече от 10% от компаниите от Fortune 500 имат жени изпълнителни директори, а през 2021 г. само 76% от изпълнителните директори са бели, според Zippia.

„Компаниите с изкуствен интелект имат инструментите да блокират опасно съдържание и същата тази система може да се използва за разнообразяване на продукцията на изкуствения интелект. Смятам, че това е изключително важно“, казва Омар Карим, творчески директор и създател на изображения за изкуствен интелект. „Мониторингът, коригирането и приобщаващият дизайн биха могли да помогнат за справяне с това.“

Това обаче не е първият път, в който AI изразява сексистки наклонности. През 2018 г. Amazon внедри инструмент за набиране на персонал, който се научи да пренебрегва кандидатите жени.

Сексизмът на изкуствения интелект може да бъде и в друга посока. Доклад от миналата година например установи, че ChatGPT е по-склонен да позволява реч на омразата, насочена към мъже.

10-те най-опасни женски професии в света

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти