Невена Коканова и Раде Маркович - историята на една невъзможна любов, която изпепелява

Днес ще ви разкажем една любовна история, достойна да бъде разказана из страниците на някой роман. Това е история за онази дълбока, жестока, голяма, изпепеляваща любов, която те кара да летиш и същевременно те срива до земята. Онази любов, която белязва живота ти завинаги и остава до края в сърцето ти. Това е любовната история на голямата Невена Коканова и сръбският актьор Раде Маркович.

Всичко между тях започва малко банално за една екранна двойка, събрала се, за да изиграе ролята на двама влюбени във филм. Те се срещат на снимачната площадка на "Крадеца на праскови", а химията помежду пламва на момента.

7 изненадващи факта за живота на Невена Коканова

Това се случва през далечната 1964 г., когато животът на Невена се преобръща завинаги, след като е избрана за главната роля във филма. Това е една история с главно „И“ и любов с главно „Л“ – „Крадецът на праскови“ и той… Раде Маркович.

Невена Коканова - жената, която никога няма да си отиде >>>

Тази изпепеляваща любов пристига с гръм и трясък в живота на примата на родното кино. На снимачната площадка на романтичната история по Емилиян Станев чувствата излизат извън написания сценарий. В момента, в който героят на Маркович изрича към Коканова репликите: „Защо те волим слънце мое, ти го знаеш, я те волим“, всички на терена застиват. Камерите сякаш забавят своя ход, а екипът се вцепенява. Режисьорът Въло Радев само отронва лека въздишка, безсилен пред случващото се.

То вече е станало. Пламнала е голямата, забранена любов между Раде и Невена.

"Още на първия дубъл се усети, че между нас прехвърчат искри. Мисля, че филмът се харесва и днес, защото в него се разигра истинска любов, не само на екрана, а и наяве. Това беше една любов, каквато може да се роди по време на войната”, спомня си Маркович в свое интервю.

Дора Габе - поетесата, която всички мъже обичаха >>>

Любовта им е невъзможна, защото той е женен за сръбската звезда Оливера Маркович, артист на Юголсавия, тя – омъжена за Любомир Шарланджиев. Съпругът на Неве знае за увлечението й. Той е толерантен, но дава да се разбере, че трябва да избира.

„Не мога да кажа кога всичко това се превърна в любов. Но го осъзнах чак след снимките, когато се върнах в Белград. Аз се разведох, но Невена не можа. Нейният съпруг бе с тежки сърдечни проблеми. Разводът щеше да го убие...“, споделя още актьорът.

За ролите си в „Крадецът на праскови“ Маркович и Коканова получават наградите за мъжка и женска роля на Фестивала на българското кино „Златната роза“, но в живота голямата награда им се изплъзва.

Седем години те крият тази невъзможна любов. Тя е любов на откраднати мигове, целувки, на тайни срещи и обреченост. Прекрасна любов, заради която времето спира, въздухът застива и земята спира да се върти, само за да даде повече пространство и минути на влюбените да се обичат.

Лора Каравелова - момичето, което умря от любов >>>

На червения килим във Венеция обаче ги възприемат официално като двойка и именно там Раде и Невена изживяват най-вълшебните си десет дни. В началото на 70-те години двамата слагат край на бурния си роман, но остават приятели до края на дните си.

В продължение на 40 години си пишат невероятни любовни изповеди и макар родните и югославските тайни служби зорко да следят кореспонденцията им, те поддържат пламъка на любовта до края на живота си.

“Когато снимахме “Крадецът на праскови”, ни беше забранено да изказваме истинските си чувства. Тогава бяха други времена. Югославия беше на една страна, а България – на друга. Политиката диктуваше дори и личните чувства. По едно време ми идваше да зарежа артистичния си живот, защото ми беше писнало да съм артист на сцената и извън нея”, споделя Маркович.

Невена си отива от този свят на 3 юни 2000 г., на 61 г. Коварната болест рак отнема живота на голямата актриса, която до последно не свежда глава, никога не се оплаква и запазва статута си на вечната и незабравимата. Последният й пристан е с. Иглика в Еленския Балкан, където тя избира да линее тихо и достойно.

Разтърсващата любовна история на Пенчо Славейков и Мара Белчева >>>

От този свят, десет години по-късно в хърватския град Забок си отива и нейната голяма любов – Раде Маркович. След смъртта му става ясно, че той е запазил всички писма, които са си разменяли с голямата му любов Невена. Раде е съхранил нейни невероятни изповеди, съвместни снимки от кинофестивали от цял свят, както и фотоси на красивата българска актриса.

Единственото, за което сръбският актьор така и не успява да си прости е, че не е успял да се сбогува с нея и до края на дните си страда, че не е могъл отново да каже „Обичам те” на единствената и неповторима Невена.

Български любовни истории от миналото

Още за четене:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти

Не просто футбол