Александра и Моника: Нежните лица на кикбокса в България

Моника Петкова и Александра Георгиева са зашеметяващи. Въздишаме като ги гледаме как са красиви и нежни като изписани яйца, а в същото време се респектираме от невероятния брой купи и медали на световно ниво и то по... кикбокс.

Срещаме се с тях дни след престижното домакинство на елита в кикбокса, което се случи между 18 и 21 април.

Европейската купа по кикбокс се проведе в зала „Колодрум“ в град Пловдив, а организатори на събитието бяха спортните клубове „Стар тийм“ от гр. София и „Бултрас“ от гр. Пловдив, съвместно с Българска Конфедерация по Кикбокс и Муай Тай.

Това е последната Европейска купа за тази година от общо четири включени в календара на Световната федерация по кикбокс „WAKO“.

Получаването на домакинство на подобен форум е огромно признание за България и предполага пълно доверие от страна на Световнатна федерация към нас.

Екипът на Edna.bg решихме да разберем повече за дамите от тях самите - за това как нежни създания като тях са избрали този спорт, как успяват да запазят женската си енергия и какво е следващото им мечтано постижение. Вижте в откровен разговор с Моника Петрова и Александра Георгиева:

- Занимавате се със спорт от деца. Класическото разбиране е, че момиченцата се записват на балет и танци, а момченцата – на бойни изкуства и футбол. Как вие двете попаднахте в залата, но не с пачка, а с ръчичка, свита в юмрук? 

Моника Петкова: Случайно преди около 10 години, в училището, в което учих, отидох на тренировка от чисто любопитство. Спортът ме впечатли, хареса ми и до ден днешен не съм спирала да го практикувам. 
Александра Георгиева: Аз лично се занимавах дълги години с хорово пеене, обикалях по турнета в цял свят и представях България на международната сцена. Наложи се да прекратя, поради здравословни причини.   Междувременно се занимавах със спорта кикбокс, към който се насочих като извънкласна дейност в училище. В момента, в който загубих възможността за изява на певческата сцена, аз насочих цялото си внимание и усилия към спорта. С постигнатите резултати смело мога да кажа, че въпреки загубата си в света на музиката, успях да открия новото си призвание. 

ВИЖТЕ КАКВО КАЗА АЛЕКСАНДРА ГЕОРГИЕВА В ЕКСКЛУЗИВНО ИНТЕРВЮ ЗА GONG.BG 

- На какво ви научи този спорт през годините? 

Моника Петкова: Освен на дисциплина, постоянство и самоконтрол, кикбоксът ме научи как да преследвам и постигам целите си.
Александра Георгиева: Спортът ме научи на много неща. Възпита у мен чувството на уважение, на силен дух и на постоянна жажда за развитие. Помогна ми да открия силните си качества и черти в характера, както и слабите. Най- важното е, че ме научи да имам комбинативно мислене. Благодарение на това умение съумявам да съчетавам работа, спорт, образование, личен живот, благотворителни кампании, семейни ангажименти и т.н. Създадох приятелства по цял свят, което ми даде възможност да контактувам с различни култури и нации, това ме обогати извън спорта. 

- Всеки спортист има своето най-сладко постижение. Кой е любимият ви медал и защо? 

Моника Петкова: Всички медали и купи от Световни, Европейски и Републикански първенства, Световни и Европейски купи, и международни  турнири са ми ценни. Но най-запомнящият и любим момент ми е, когато завоювах първата ми  индивидуална Европейска титла. На много от състезанията съм участвала като изявен фаворит. На споменатото Европейско първенство в Унгария, не бях сред тях. Преборих се с конкуренцията и изпитах удовлетворение от постигнатия резултат. 
Александра Георгиева: “Най- сладкото” ми постижение е отличието “Най- добър спортист при жените в татами стилове” за 2021 година, на Европейското първенство за юноши и кадети в Будва, Черна гора. Там успях да завоювам две европейски и една вицеевропейска титла в различните стилове. Любимо е защото получих признанието на изявени състезатели, треньори и съдии. Това беше за мен тежка година и триумфът в нейния край ми донесе удовлетворение от положеният труд.  

Моника Петкова: Нежното лице на кикбокса в България

- Връщаме ви в онзи миг – колко усилия преди него и колко гордост от него вложихте и изпитахте?

Моника Петкова: За състезанието проведох изключително интензивна подготовка. През тази една година преминах през много лишения и травми, които преодолях. На състезанието участвах в три стила, в които изиграх много трудни срещи. Успях да се класирам на три финала и да спечеля два от тях. Най-голямата гордост, която аз и всеки един спортист може да изпита някога, е в негова чест да прозвучи химнът на родината му. Това чувство е незабравимо и неописуемо. 
Александра Георгиева: В тази година аз взех важно решение за моето развитие в този спорт. Преместих се в най-големия и успешен отбор в България - “Стар Тийм”. С тях започнах усилена подготовка, освен в стила, който тренирах от 10 години, в още два. Имах няколко подготвителни състезания преди европейското първенство и след него, доказателство за успеха бяха моите титли. Неописуемо е чувството, трудно мога да намеря думи, тогава плаках почти след всяка победа, емоцията вземаше връх.

- Със сигурност сте чували коментари от сорта на: „Ама как ти, едно такова нежно момиче, се хвана с кикбокс?“ Как отговаряте на тях?  

Моника Петкова: За мен кикбоксът е спорт, който може да се практикува от всички. Развива тялото и мисълта, придобиваш самочувствие, при необходимост можеш да се защитиш и помага да взимаш правилни и навременни решения в различни ситуации. 
Александра Георгиева: Да, постоянно хората се учудват как едно момиче може да се занимава с такъв тип спорт. Някои коментари са по-груби от други, но истината е, че когато правиш нещо с любов, то ти се отблагодарява по най-добрия начин. Отговорът ми е: “Аз съм толкова красива и нежна, благодарение на любовта ми към спорта” 

- А как успявате да запазите женската си енергия?

Моника Петкова: Като всяко момиче на тази възраст съм суетна и полагам грижа за външния си вид. Спортът никога не ми е пречил за това. 
Александра Георгиева: Подхранвам женската си енергия и излъчване, печелейки мачове. Всички смятат, че наградата е най-хубавото чувството, което изпитваш по време на състезание. Но най-силното усещане е, точно след като си победил противника и ти вдигат ръката, тогава усещаш истинската женска сила, която всяка една от нас притежава. 

- Какво планирате като следваща цел за постигане или мечта за сбъдване? 

Моника Петкова: Единственото нещо, което не съм постигнала в този спор е да стана Световен шампион, била  съм няколко пъти Европейски, Вице световен както за девойки, така и за жени. Желанието ми е да стана световен шампион и когато стане Олимпийски спорт да представлявам  България и да завоювам отличия за страната ми. 
Александра Георгиева: В личен план искам да завърша висшето си образование и да се реализирам професионално. От малка взимах участие в различни благотворителни кампании и това мое начинание продължава и до ден днешен. Съкровената ми мечта е един ден да ръководя такава кампания. Наскоро постигнах един по- различен успех в спорта. Заех позиция в WAKO комитета на атлетите, което за мен е много високо постижение, тъй като в този комитет участват малък брой международни избрани представители. Там се сблъсквам с различни казуси, за които давам предложения и много силно се надявам те да допринесат за изкачването на спорта до олимпийския връх. До края на годината имаме европейска купа в Пловдив, където се очертава изключително силна конкуренция, като се надявам да не разочаровам българската публика. Следва световна купа в Будапеща и Европейско първенство, което ще бъде квалификация за световните игри в Китай следващата година. Вярвам, че ще се класирам и ще представя България достойно. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти