Как едно неизвестно мъртво момиче от Париж има най-целуваните устни в историята?

Никой не знае истинското име на това красиво момиче. Нито какво е правило в Париж. Тялото ѝ е извадено от тъмните води на река Сена в края на 19-ти век и това е само началото на невероятната ѝ история!

Може да звучи невероятно, но незнайното момиче от Сена се превръща в жената с най-целувани устни и остава завинаги в историята на медицината, спасявайки хиляди животи по целия свят и то векове след собствената си смърт от удавяне...

Побиват ни тръпки от тази история и сме сигурни, че с вас ще се случи същото, когато я прочетете:

В края на 1880г. парижката полиция открива тяло на неизвестно момиче във водите на Сена. Обичайно за тогава, полицията оставя тялото на показ в моргата, за да бъде евентуално разпознато от близки или роднини, но никой така и не разпознал девойката.

Младата жена с красиво лице и енигматична усмивка била толкова пленителна, че патолозите от моргата решили да направят отливка на лицето ѝ. Благодарение на тази отливка и до днес можем да видим как е изглеждало това момиче и да се възхищаваме на красотата ѝ. Нарекли я "Непознатата жена от Сена".

Тя се превърнала в муза за много художници и хора на изкуството. Била позната и като "удавената Мона Лиза".

Хубостта ѝ, заедно с мистерията около нейната личност, вдъхновили хората на изкуството да пресъздават образа ѝ отново и отново, оформяйки все по-романтична представа за нейната самоличност. Философът Албер Камю вярвал, че това е истинската Мона Лиза заради леката ѝ загадъчна усмивка, други я наричали модерната Офелия заради факта, че се е удавила в тъмните води на реката.

сена
Снимка: wikipedia.org

Маската ѝ започнала да се продава масово из Париж като декорация за дома, обликът ѝ бил използван за множество картини, скулптури, бил избродиран върху какво ли не. Тя станала героиня на много новели, поеми и кратки истории. Известни творци като Пикаси и Набоков били запленени от образа и енигмата около тази мистеризона млада жена.

През 50-те години на миналия век "Непознатата жена от Сена" дала лицето си за кукла манекен за първа помощ и така дала нов живот и нова посока в обученията по първа помощ.

plaster cast of l'Inconnue /mid century 00

Това се случило благодарение на Азмунд Лердал, собственик на фабрика за играчки в Норвегия. През 1955г. Лердал спасил сина си от удавяне с дишане уста в уста. Така му хрумнала идеята за създаването на специален манекен, който да се използва за обучението на хората в първа помощ (тогава това била нова техника в медицината). Той се сетил за една маска в дома на баба си и дядо си и предложил да използват нея за изработката на манекена. Както се досещате - маската била на "Непознатата жена от Сена".

Лердал мислел, че манекенът трябва да има естествени и приветливи черти и да бъде жена, за да не изглежда страшно и заплашително за обучаващите се. Така "Непознатата жена от Сена" се превърнала в Rescue Anne или казано на български - Спасителката Ан.

Resusci Anne and inspiration

През годините тези манекени са използвани от над 300 милиона души, за да се научат как да спасяват човешки животи.

Вече има много различни видове медицински манекени, но Rescue Anne остава един от най-известните. Обучила над 300 милиона човека и спасила безброй човешки животи, "Непознатата жена от Сена" се оказва най-целуваната дама в историята. Тя продължава да ни се усмихва от картини, скулптури и най-важното - продължава да дава на хората по света "целувката на живота", докато те се обучават върху нея как да спасяват човешки животи.

7 разплетени мистерии от световната история

Прочети още:

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти