Трагичната история за живота на Ейми Уайнхаус (II част)

В първата част разгледхме някои от ключовите моменти в историята на Ейми Уайнхаус. Можете да я прочетете тук >>>>>>

Днес ще разгърем и някои от по-малко познатите периоди в живота ѝ, които довеждат до нейната трагична смърт.

Проблеми със зависимостта

ейми уайнхаус
Снимка: Getty

Всеки, който дори бегло е запознат с историята на Ейми Уайнхаус, знае, че вероятно най-трагичният ѝ аспект е дългогодишната ѝ борба със зависимостта. Според Deutsche Welle Уайнхаус е започнала да пие много по времето, когато е придобила известност, вероятно като метод за справяне с натиска на славата. По време на една от вечерите тя се запознава с бъдещия си бивш съпруг и известен хероинов наркоман Блейк Фийлдър-Сивил и в крайна сметка ексцесиите ѝ започват да включват и наркотици.

Към 2009 г. пристрастяванията на Уайнхаус започват да се отразяват сериозно както на гласа, така и на кариерата ѝ. Известно е, че тя се появява видимо пияна на сцената. Публиката започва да освирква, а концертите са отменени и въпреки че представителите на Уайнхаус обясняват тези премеждия като „здравословни причини“, проблемите ѝ с алкохола са очевидни за почти всички. За съжаление, тя не успява да промени курса си. Въпреки че The Guardian има сведения, че през 2008 г. тя най-накрая е направила така необходимото пътуване до рехабилитационна клиника, на което толкова се съпротивлява в най-известната си песен, ефектът не е бил траен. В крайна сметка зависимостта я убива през 2011, когато тя само на 27 години.

Катастрофалното турне

ейми уайнхаус
Снимка: Getty


Някои изпълнители изглеждат напълно обречени и кариерата им е в задънена улица.

Тогава те неочаквано се съвземат и се появяват отново в славно завръщане, което напомня на всички за техния талант и слава. За съжаление, не всеки може да направи това, което прави Робърт Дауни младши, защото това изисква артистът да е прекарал известно време в борба с демоните си. Както съобщава The Guardian, Ейми Уайнхаус със сигурност не е постигнала това, когато тръгва на турне през 2011. Уайнхаус до голяма степен избягва сцената през предходните две години, така че европейското ѝ турне има всички предпоставки за грандиозно завръщане. Но когато тя излиза на сцената в Белград, Сърбия, скоро стана ясно, че това завръщане е всичко друго, но не и славно.

То обаче беше болезнено доказателство, че проблемите ѝ със зависимостите далеч не са останали зад гърба ѝ. Уайнхаус случайно спира една песен по средата, за да представи групата, само че едва помни имената им. Тагава една изплашена беквокалистка поема вокалите на „Валери“. Медиите по това време определиха концерта като най-лошия в историята на Белград, а министърът на отбраната на страната  дори го нарече „огромен срам и разочарование“. Останалата част от турнето бива отменена незабавно. Според много фенове на звездата, това е бил ключов момент, в който някой да забележи, че Ейми е далеч от възстановена. За съжаление, вместо помощ, тя получава остри критики и нулево съдействие от близките ѝ. Баща ѝ неведнъж е обвиняван от много за този погром, защото парите са били много по-важни за него, отколкото здравето на дъщеря му.

Предупреждение за съдържание, което обсъжда хранителни разстройства по-долу.

Борбата ѝ с хранително разстройство

ейми уайнхаус
Снимка: Getty

Какво наистина уби Ейми Уайнхаус? Според The Guardian преждевременната ѝ смърт през 2011  е обявена за „смърт по непредпазливост“ поради това, че е изпила толкова много алкохол, че я е отровил. През 2013 г. обаче брат ѝ Алекс Уайнхаус излага алтернативна теория.

Той не оспорва точно заключението на съдебния лекар или нещо подобно и напълно признава, че огромните количества наркотици и алкохол на известната му сестра не са се отразили благоприятно на продължителността на живота ѝ. Алекс обаче смята, че за изключително преждевременната смърт на Ейми е допринесло най-много хранителното ѝ разстройство, а не наркотичните вещества. Ейми Уайнхаус се бори с булимия в продължение на години и брат ѝ смята, че физиката ѝ е била значително отслабена от периодите на крайно преяждане и последвалите пристъпи на самоналожено повръщане и депресия, които са типични за това състояние. Алекс Уайнхаус казва, че състоянието е възникнало в тийнейджърските години на певицата, когато тя е имала група приятелки, които „слагали много сосове на храната си, поглъщали я и я повръщали“.

Той казва, че повечето от тях в крайна сметка са спрели, но състоянието е останало в сестра му и тъй като тя не е била готова да говори за това, хранителното ѝ разстройство е било доста труден въпрос за повдигане. Все пак Алекс - който е съуправител на фондация „Ейми Уайнхаус“ в чест на сестра си - решава да разнищи темата след смъртта на сестра си, за да повиши осведомеността за състоянието

Утрото, което не дойде

ейми уайнхаус
Снимка: Getty

След години на мъчително публична борба с наркотиците, алкохола и привидно всички лоши неща, които могат да се случат на човек, животът на Ейми Уайнхаус приключва на 23 юли 2011, когато Уайнхаус е само на 27 години, а причината за смъртта ѝ е „случайно алкохолно отравяне". Според The Guardian тя е развила модел, при който е оставала трезва в продължение на седмици, а след това е изпадала в състояние на пиянство. Очевидно организмът ѝ просто не е могъл да се справи повече с последния запой. В резултат на това на следващата сутрин тя е намерена безжизнена в стаята си, а нивото на алкохол в кръвта ѝ в момента на смъртта е било 0,416.

Трябва да се отбележи, че всъщност можем да бъдем доста сигурни за частта „случайно“ в причината за смъртта ѝ. Както съобщава списание TNT, Уайнхаус изрично е казала на лекаря си малко преди смъртта си, че не желае да умира и че „очаква с нетърпение бъдещето“. За съжаление бъдещето така и не идва.

Най-добрите модни попадения на Ейми Уайнхаус, които ни носят носталгия

 

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти