Огромен талант и тежки демони: трагичната история за живота на Ейми Уайнхаус (I част)

Ако някога сте чували Ейми Уайнхаус да пее, има голяма вероятност да чувате гласа ѝ в главата си винаги, когато се спомене името ѝ. Необикновеният, мощен контраалт на Уайнхаус е толкова уникален, че Classic FM разказва, че легендарният Тони Бенет веднъж я е описал като „една от най-добрите джаз певици, които някога е чувал“, а класическото сопрано Катрин Бот е казала, че тя е „един от онези гласове, които се разпознават мигновено“.

Песните на изпълнителката определено подхождат на нейните гласни струни и на отличителния ѝ образ. От „Back to Black“ и „Tears Dry on Their Own“ до нейната борбена, но трагична характерна мелодия „Rehab“, музикалното ѝ творчество е изпълнено с душевност и е ценено както от професионалистите, така и от публиката.

ейми уайнхаус
Снимка: Getty

Ранните проблеми на Ейми

Ейми Уайнхаус е талантлива още от ранна възраст, но за съжаление се появяват и първите признаци на различни проблеми, които ще я сполетят в зряла възраст. Както разбираме от The Guardian и Biography, Уайнхаус е родена през 1983 г. в семейството на таксиметровия шофьор Мич Уайнхаус и фармацевтката Джанис Уайнхаус, а детството ѝ е изпълнено с музика, тъй като семейството е пълно с джаз музиканти. Тя е имала възможността да се докосне до различни музикални стилове, а когато е била на десет години, дори е била част от повлияната от Salt-N-Pepa рап група Sweet 'n Sour.

Вдъхновяващите думи на Ейми Уайнхаус

През 1996 г. 12-годишната Уайнхаус успява да получи място в престижното театрално училище Силвия Янг Тиътър . На 16 години обаче е изхлючена от там. Изглежда, че до този момент бунтарският ѝ нрав е бил надигнал глава, тъй като причината за изключването е, че младата Уайнхаус не се е старала „и... е дръзнала да си пробие носа“. Ако трябва да сме честни, ако е имала проблеми заради това, училището не звучи като най-доброто място за начинаеща поп звезда, особено за такава с естетическите наклонности на Уайнхаус.

Преждевременна загуба

ейми уайнхаус
Снимка: Getty

Ейми Уайнхаус беше голям фен на татуировките приживе и една от най-известните ѝ татуировки беше на ръката ѝ, изобразяващамомиче в стил пинъп, обградено със сърца и текст „Синтия“. Както разказва „Бирмингам мейл“, това не е било просто някаква случайна татуировка. Това е специална почит към бабата на Уайнхаус, Синтия, и тя го е проектирала в сътрудничество с татуиста Хенри Хейт, който е направил умишлено грубото изображение без да подозира, че скоро ще се превърне в един от най-разпознаваемите дизайни на татуировки в света. От време на време Хейт получава молби да татуира същия дизайн на други хора, но винаги отказва от уважение към Уайнхаус и оригиналното значение на татуировката.


Уайнхаус е била изключително близка с баба си, която също е била певица и силно е подкрепяла артистичните стремежи на внучката си. Според NME първият мениджър на Уайнхаус, Ник Шимански, е смятал Синтия за „настойник“ на певицата и както той, така и бащата на Уайнхаус смятат, че смъртта на Синтия е събитието, което предизвиква низходящата спирала в живота на изпълнителката.

Опитите ѝ да се възстанови

ейми уайнхаус
Снимка: Getty

Песента „Rehab“ на Ейми Уайнхаус е известна с предизвикателния си припев, който гласи

„Опитаха се да ме накарат да отида на рехабилитация, аз казах, не, не, не.“

След това в текста се коментира, че бащата на певицата смята, че тя е добре, така че този, който се опитва да я накара да прекара известно време в рехабилитационна клиника, си има друга работа. Тези редове се основават на действителен инцидент.


Както разказват от NME и Deutsche Welle, злоупотребата с наркотици на Уайнхаус започва да излиза извън контрол по времето, когато баба ѝ се разболява смъртоносно в началото на 2005 г. Нещо повече, булимията, с която тя тихо се е борила като тийнейджърка, се е заввръща. Всичко това - заедно с драмата в отношенията с приятеля ѝ Блейк Фийлдър-Чивил - довежда нещата дотам, че мениджърът ѝ Ник Шимански прави всичко възможно да убеди Уайнхаус да отиде на рехабилитация и да оправи нещата.

Тя няма нищо против идеята и всичко изглежда наред, но иска баща ѝ да подкрепи опита ѝ да изтрезнее. И Мич Уайнхаус обещава на Шимански да каже на дъщеря му, че планът за рехабилитация е чудесен, но когато действително я видял... е, знаете как се пее тази песен. Този инцидент е описван като последният реален шанс на Уайнхаус да се справи с проблемите си, преди да стане търсена суперзвезда, което го прави двойно по-трудно. И макар че „Гардиън“ разказва, че в крайна сметка тя е опитала да се рехабилитира през 2008 г., очевидно се е оказало твърде късно.

Трудни взаимоотношения

ейми уайнхаус
Снимка: Getty

Както разказват от The Daily Beast, Ейми Уайнхаус е имала бурна любовна връзка с Блейк Фийлдър-Сивил. Двамата започват да се срещат през 2005 г., когато започва и метаморфозата на Уайнхаус - от сравнително конвенционалния външен вид до известните ѝ татуировки, крилата очна линия и прическа тип „пчелен кошер“. Фийлдър-Чивил напълно признава, че той е бил този, който е запознал певицата с „хероина, крек кокаина и самонараняването“, и въпреки че е казал, че се чувства „повече от виновен“, това не е направило връзката на двойката по-малко трудна.

Те се разделят, събират се и отново се разделят. Женят се и се развеждат. Поне веднъж са се скарали толкова силно, че според сведения са били „покрити с кръв и синини“. А и по времето, когато Уайнхаус прави своя пробив и се издига до върховете на попмузиката, Фийлдър-Сивил е в затвора за нападение. Когато тя умира през 2011 г., той отново е в затвора, този път за опит за грабеж и притежание на фалшив пистолет.

И все пак, въпреки предупрежденията, разпръснати в цялата им връзка, Уайнхаус изглежда винаги е смятала Фийлдър-Сивил за нещо като муза. Дори по време на най-тежките му проблеми тя на няколко пъти демонстрира публична подкрепа за него и се прочу с татуировка с надпис „Блейк“ близо до сърцето си.

Сблъсъци със закона

ейми уайнхаус
Снимка: Getty

Ейми Уайнхаус неведнъж е имала склонност към непристойно поведение, така че не е шокиращо, че през годините е имала няколко сблъсъка с полицията. Голяма част от това нежелано внимание от страна на служителите изглежда съвпада с бурните години след дебюта на Back to Black, която я изстрелва към суперзвездата към върховете на класациите, и трагично, всичко това изглежда е във връзка с проблемите ѝ със злоупотребата с наркотици. The Guardian съобщава, че през 2007 г. Уайнхаус е била арестувана в Норвегия и е прекарала нощта в ареста за притежание на канабис. Си Ен Ен отбелязва, че това не е единственият ѝ арест през тази година, тъй като тя е била задържана за кратко и заради „случай, свързан със съпруга ѝ“ Блейк Фийлдър-Чивил.

Според Los Angeles Times проблемите на Уайнхаус със закона продължават и през 2008 г., когато тя е арестувана за предполагаемо нападение над човек пред бар в Лондон. Както разказват от The Guardian, през същата година срещу нея е имало още едно обвинение в нападение, както и инцидент, при който е била арестувана за „предполагаеми престъпления, свързани с наркотици“.

 

Очаквайте II част, в кото ще засегнем останалите ключови периоди в живота на Ейми Уайнхаус

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти