Мистериозната смърт на Джими Хендрикс: какво или кой уби легендарния китарист

Джими Хендрикс
Снимка: Getty

Джими Хендрикс беше комета, която дойде и си отиде в главозамайваща светлина. Въпреки че почитателите му , самият Хендрикс прегоря доста рано в кариерата си. Към края на краткия си живот и време в музикалната индустрия иновативният китарист вече беше овладял блуса и го беше извел на по-ново и вълнуващо ниво. Хендрикс притежаваше уменията, имаше шоуменството, прогресивното мислене за бъдещето и имаше достатъчно сърце и интелигентност, за да се изравни с поетичното майсторство на Джим Морисън. Хендрикс можеше да се издигне до позиция с голямо културно значение като гласа на едно поколение.


На 18 септември 1970 г. Хендрикс е обявен за мъртъв от властите в 12:45 ч.

Приятелката на Хендрикс по това време, която е спала до него предната вечер, Моника Данеман, намира Хендрикс в безсъзнание в апартамента си в хотел "Самарканд". Тя се обажда за линейка в 11:18 ч. 

Защо толкова много от най-великите музиканти по това време не само умират млади, но и твърде млади? Това дори е подтикнало един клуб, който романтизира смъртта на тези културни и музикални икони, "Клубът на 27-те", в който младият китарист е бил увековечен.

Тридесет и девет години след смъртта на легендарната рокзвезда Райт разкрива, че през 1971 г. мъж на име Майк Джефри е признал, че е убил Хендрикс. Но кой е Майк Джефри и какъв мотив би могъл да има, за да убие толкова известна суперзвезда?

Кой е Майк Джефри и защо е толкова съмнителен

Майк Джефри започва своята кариера в света на музиката в Лондон, откъдето в крайна сметка си проправя път до мениджър на Джими Хендрикс. Но той не започва професионалната си кариера в музикалната индустрия. Всъщност той изобщо не започва в музикалния бизнес. На 22-годишна възраст той постъпва на национална служба, а по-късно се присъединява към разузнавателния корпус като професионален войник.

След като отслужва военната си служба, той започва да се фокусира върху създаването на кариера в процъфтяващата музикална индустрия в Лондон. Започва с управлението на малки музикални заведения в североизточната част на Лондон, най-вече кафе-бар "Маримба" и джаз клуб "Даунбийт". В последния се запознава с музиканта от The Animals Ерик Бърдън.

Заобиколен от толкова много изгряващи звезди в Лондон, той започва да да лавира в орбитата на човек на име Дон Арден. Известен още като "английския кръстник", Арден ръководи групите Black Sabbath, Electric Light Orchestra, Small Face и The Animals.

Арден е бил и с неприятен характер, известен е с това, че е използвал отвличания, нападения, изнудване и други нестандартни методи при осъществяване на дейността си. Така че, когато Джефри на практика краде The Animals от него, това е просто обичайният начин, по който управлява бизнеса си.

По-късно Ерик Бърдън твърди, че Джефри е подпалил собствения му клуб, кафене "Маримба", за да прибере парите от застраховката. Друго твърдение беше, че е избягал с готовите пари на The Animals и ги е прехвърлил в сметка в чужбина. Джефри започва да се представя като човек, алчнен за лукс и човек, който би направил всичко за пари. Включително да прекрати важни взаимоотношения.

Убит ли е Джими Хендрикс?

Поради връзката с хипи движението на контракултурата през 60-те години на ХХ век и преждевременната смърт на много от важните лидери на движението, особено чернокожи лидери (Мартин Лутър Кинг младши, Малкълм Х - сред съюзниците му са братята Кенеди и др.), някои твърдят с известна доза конспиративност, че Хендрикс е бил убит.

Човекът, който открива Хендрикс и работи като негов продуцент, Час Чандлър, заявява след смъртта на Хендрикс:

"Не вярвам нито за миг, че се е самоубил. Въобще не го поставям под въпрос."

Джон Банистър, който по това време работи като дежурен медик, заявява

"Опитвахме се да го спасим около половин час. Но нямаше и помен от дъх. Хранопроводът му беше пълен с вино. Навсякъде имаше вино."

В историята съществувал елемент на противоречие, който позволил да се промъкнат доста съмнения в нея. Според "Таймс" Банистър също така е казал:

"Не само че косата и ризата му бяха подгизнали, но белите му дробове и стомахът му бяха абсолютно пълни с вино... продължихме да го изсмукваме и то продължаваше да се увеличава и увеличава... той наистина се беше удавил в огромно количество червено вино."

От друга страна, според докладите от аутопсията в кръвта му е имало съвсем малко алкохол.

Официалната причина за смъртта му е "вдишване на повръщана [вследствие на] барбитурова интоксикация". Това, заедно с връзките на мениджъра на Хендрикс, Майкъл Джефри, с мафията, кара някои конспиративни теории да твърдят, че Джефри е наел мафиоти, за да го убият - всички те никога не са били доказани като верни.

Моника Данеман
Снимка: Getty

Съобщава се, че приятелката му, Данеман е заявила:

"Легнахме си в 7 часа сутринта. Когато се събудих в единадесет, лицето му беше покрито с повръщано и дишаше шумно. Повиках линейка и той беше откаран в болница. Също така забелязах, че липсват десет от сънотворните ми хапчета".

Данеман твърди, че Хендрикс е взел девет от предписаните му сънотворни таблетки Веспаракс, което е 18 пъти повече от препоръчителната доза.

Освен това в разказа на Данеман има някои несъответствия: на няколко пъти тя е променяла часа, в който е забелязала Хендрикс да не реагира, а също и това, че в един момент е излязла за цигари, преди да се обади на линейката.

Смъртта на вероятно един от най-иновативните китаристи, съществували някога, за съжаление ще остане загадка.

Вижте още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти