Куртизанка, принцеса и убийца: необикновената история на Маргарит Алибер

маргарит албер
Снимка: Wikimedia Commons

Това е историята на една жена, която е живяла много животи и е имала много имена. Маргарит Мари, Маргарита Лоран, принцеса Фами и Маги Мелер. По време на житейския си път тя се превръща от проститутка в кралска съпруга и накрая в обвиняема по делото за убийството на съпруга си - скандал, който шокира обществото.

Дали е била манипулативна убийца? Била ли е истински влюбена? Отговорите, както и много други неща за тази необикновена жена, не са толкова прости.


Родена на 9 декември 1890 г., Маргарит Мари Алибер е най-голямата дъщеря на бедно парижко семейство. Тъй като и двамата ѝ родители работят за парижкия елит, Маргарита израства с наклонностите на парижка дама от висока класа. С красота, подобна на тази на съпруга на граф, Маргарита Мари Алибер бавно се превръща в прекрасна, интелигентна и изтънчена жена с блестящо бъдеще, докато не се развиват трагични събития.

На петнайсетгодишна възраст родителите на Маргарит я държат отговорна за фаталния инцидент с четиригодишното ѝ братче. За наказание родителите ѝ я изпращат на пансион при близките сестри на Мария. Там тийнейджърката е безмилостно бита и ругана от местните монахини. Въпреки това, и въпреки оскъдното количество образование, Маргарит се научава да пее и да придобива необходимите социални умения, като същевременно изгражда упорит характер.

Година по-късно Маргарит забременява с дъщеря си, Реймонда, от неизвестен мъж и е изключена и изпратена вкъщи. Въпреки желанието на Маргарита да забрави тези нещастия, тези травмиращи събития силно оформят личността на парижанката.

От певица в бара до истинска звезда

Веднага след като Маргарита се завръща, тя се изправя пред трудна битка в търсене на работа. Тъй като е ужасно бедна, тя изпраща дъщеря си да живее в селска ферма в Централна Франция. Въпреки това тийнейджърката е твърдо решена да се измъкне от бедността и да заживее изтънчения живот, към който има склонност. В епохата на куртизанките и нощните дами проституцията се оказва идеалната възможност за Маргарит.

Маргарит започва да се занимава с улична проституция. Тя започва да очарова мъжете по време на певческите си изпълнения в местните барове, а през нощта се прибира вкъщи с най-богатите от тях. Дребна, със светъл тен и дълга кестенява коса, Маргарит притежавала странен, провокативен чар, който мъжете намирали за изключително привлекателен. Не след дълго тя привлича вниманието на мадам Денар, собственичка на публичен дом от висока класа. Денар разбира, че Маргарит е много по-красива и умна от повечето куртизанки, и я взема под крилото си. Под нейно ръководство шестнадесетгодишната Маргарит открива и усвоява изкуството на куртизанките и просперира като куртизанка от висока класа.

През 1907 г. Маргарит започва първата си романтична връзка с четиридесетгодишния, женен и богат търговец на вино Андре Мелер. Скоро Маргарит си присвоява фамилията му "Мелер", въпреки че никога не сключват брак. Връзката им приключва през 1913 г. и Маргарита получава двеста хиляди франка от бившия си любовник. Благодарение на тази афера тя разбира как да си изкарва прехраната, като съблазнява и ухажва богати мъже.

От любовница на един принц до убийца на друг

С течение на годините Маргарита израства стремително като куртизанка и започва да търси друга могъща афера. По стечение на обстоятелствата, кралското семейство търсело опитна куртизанка, която да запознае принц Едуард (бъдещия крал Едуард VIII) с порядките на страстната афера. По това време през 1917 г. Едуард, тогава граф на Уелс, е във Франция като офицер от Гренадирските гвардейци на Западния фронт по време на Първата световна война.

7 жени от историята, които се изправят срещу нормите

Официалната среща между двамата е организирана от аристократичните приятели на Едуард. Едуард моментално се влюбва в красотата ѝ. Той тайно посещава любимата си, когато военните му задължения позволяват, и ѝ изпраща до двадесет любовни писма, когато е на служба. Освен че изразява чувствата си към Маргарит, Едуард споменава и за напредъка на военния фронт, както и за унизителни коментари по адрес на баща си, крал Джордж V.

След страстната едногодишна афера Едуард губи интерес към своята куртизанка и се насочва към омъжена жена - Фреда Уорд. Съкрушена, Маргарита умело използва писмата на Едуард, за да го изнудва за огромни суми пари. Тя обаче решава да се оттегли и да запази коза си за изнудване, за да се съсредоточи върху новата си цел: Шарл Лоран, богат млад офицер от военновъздушните сили. Маргарит скоро се омъжва за Шарл като свой първи законен съпруг през 1919 г. и приема името му "Лоран". Макар че бракът им завършва с развод в рамките на шест месеца, Маргарит събира колосално бракоразводно обезщетение, както е възнамерявала.

Маргарит най-накрая се превръща в независима жена, която разполага със средства, за да задоволи изискания си и пищен начин на живот. Едва тридесетгодишна, Маргарита притежава екстравагантно място на авеню "Анри-Мартен", конюшня за десет коня, коняр на пълен работен ден и две лимузини. Освен това тя се събира отново с дъщеря си Раймонда и я изпраща в най-добрия пансион в страната. За външния свят Маргарит се крие зад фасадата на обикновена дама от висшата класа. Въпреки че всичко в живота ѝ е уредено, тя продължава да търси нов съпруг.

В търсене на по-стабилен живот през 1921 г. Маргарит се запознава с Али Камел Фахми Бей, богат бизнесмен в Египет, докато придружава друг бизнесмен. Всъщност Али не е принц. Неговата титла "бей" - което означава "господар" или "управител" - му позволявала да претендира за по-скоро кралски статут. Двамата се срещат отново през 1922 г. в Париж. Виждайки богатството му, Маргарита съблазнява египтянина, който се влюбва в нея безнадеждно.

Скоро Маргарит приема исляма и през 1922 г. двамата се женят. Скоро след сватбата Али започва да манипулира своенравната си съпруга, като я игнорира, жени се за повече жени и подчинява начина ѝ на живот на египетските традиции. Като проницателна и хедонистична жена, Маргарит никога не може да бъде послушната, подчинена и скромна съпруга, каквато Али иска да бъде. Когато Али оттегля правото на Маргарит да се разведе от предбрачния договор, тя осъзнава, че се е затворила в клетка.

С нарастването на недоволството, кавгите им стават все по-чести и жестоки. Гневът на Маргарит напира, дори ежедневно си води бележки за всички неща, които презира в него. В крайна сметка бракът им намира своя жесток край на 9 юли 1923 г., когато Маргарит прострелва Али Фахми Бей с три изстрела от пистолет Браунинг 32-ри калибър. Престъплението се случва в хотел "Савой", където двойката се скарва, след като се връща от участие в оперетата "Веселата вдовица" в Лондон. Със свидетели, присъствали на самото местопрестъпление, случаят на Маргарит сякаш сочел към бесилото.

Кралските любовни писма и една убийствено умна жена

Маргарит използва изключителната си прозорливост, за да изчисти тази бъркотия. Парижанката използва писмата от Едуард, за да изнудва кралското семейство. Процесът за убийството в Централния криминален съд в Лондон представлява фатална заплаха за целия британски престиж. Британското правителство, кралското семейство и съдебната система трябва да се намесят, за да предотвратят потенциално най-големия скандал на века.

Андрю Роуз, който пише книга за този скандал, заявява

"Смятаме, че има около 20 писма..., които са безумно недискретни. Той е казал неща за воденето на войната, които биха могли да бъдат изтълкувани погрешно, направил е груби забележки за баща си, а обикновено в тях има и сексуално съдържание. Това не са писма, за които той би искал светът да знае."

Председателстващият съдия, г-н Ригби Суифт, я обявява за невинна в замяна на предаването на инкриминиращите писма зад кулисите. Известният английски адвокат сър Едуард Маршал Хол се противопоставя на делото на Маргарит, като използва ксенофобски нападки, за да опетни репутацията на мъртвия ѝ съпруг. В крайна сметка, Маргарит е оправдана на основание самозащита, а тайните на Едуард остават скрити повече от век.

След съдебния процес, който се превръща в спектакъл по онова време, Маргарит се завръща в Париж като "принцеса Маргарит". До края на живота си тя играе малки роли във филми и продължава да привлича богати мъже. Умира на 2 януари 1971 г.

Разликите между французойките и повечето жени по света

 

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти