Вещицата на Англия: виновна ли е Ан Болейн?

Ан Болейн
Снимка: Публичен домейн, Wikimedia Commons

Виновна или невинна е Ан Болейн? Това е една от най-често обсъжданите теми, когато се говори за нея. Редица историци се опитват да разкрият истинската история зад екзекуцията на Болейн на 19 май 1536 г., когато тя е обвинена в кръвосмешение, измяна и прелюбодейство. Макар че различните историци са открили различни факти, историята на Ан Болейн и до днес остава предмет на дебати.

Нека разгледаме внимателно историята на Ан Болейн и да проучим дали тя действително е била виновна или осъдена и екзекутирана несправедливо.

Раждането и ранният живот на Ан

Ан Болейн е родена в Бликлинг, Норфолк, в семейството на Елизабет и Томас Болейн. Въпреки че точната година на раждането ѝ не е известна, повечето историци смятат, че е родена през 1501 г. Когато Ан пораства, през 1513 г. е назначена в двора на Маргарита Австрийска като прислужница.

Това е първият пост в краткия ѝ живот. По-късно тя заминава да служи на кралица Мария, която е съпруга на Луи XII от Франция. След смъртта на Луи Анна, остава в двора на Клод, новата кралица на Франция, в продължение на седем дълги години.

Според сведенията, на 1 март 1522 г. Анна се появява за първи път в двора на крал Хенри VIII, когато играе ролята на „Постоянството“ в тържеството на Сирни Заговезни. Около 1526 г. Хенри VIII се влюбва в Ан Болейн. В писмо от 1527 г. личи, че Хенри е завладян от любовта си към Ан повече от една година и я моли да му се „отдаде с тяло и сърце“.

Кралската сватба

Макар да се смята, че Ан и Хенри са се оженили тайно през октомври 1532 г. в Дувър, официалната сватба се е състояла през януари 1533 г. След дългото седемгодишно чакане за развода на Хенри с Катерина Арагонска те най-накрая се венчават официално. Твърди се, че бракът на Хенри и Ан е бил изпълнен с пламенна страст и обожание. Малко след кралската сватба, на 7 септември 1533 г. Ан ражда дъщеря Елизабет.

ан болейн
Снимка: Публичен домейн, Wikimedia Commons

Това, което последвало обаче, за съжаление било мъртво раждане, спонтанни аборти и разбито сърце. Брачният живот на Хенри и Ан често е цитиран като комбинация „буря и слънце“. Те били много директни и прями един с друг. Макар че имало моменти, в които се ревнували, крещели един на друг и се ядосвали, те били щастливи заедно. Въпреки това спонтанният аборт през януари 1536 г. довежда до краха на Ан Болейн. Това силно разочарова Хенри и той изпада в скръб. Спонтанният аборт нанася голям удар върху брачния им живот и е пряка връзка с последвалите проблематични събития.

Провинения в изневяра

Изневярата е едно от най-известните престъпления, за които се твърди, че е извършила Ан. Смята се, че тя е прелюбодействала не с един, а с няколко различни мъже в двора на Тюдорите. Шведският музикант Марк Смитон е един от обвинените мъже. Той е арестуван през април и в крайна сметка признава, че е имал афера с Ан Болейн. Смята се, че това признание е било изтръгнато с изтезания.

Освен това признанието на Марк Смитън довело до арестуването на сър Уилям Бреретън, сър Франсис Уестън и сър Хенри Норис, който бил годеник на Хенри за стола. Всички те се опитват да поддържат невинността си, но по време на процеса са признати за виновни. В този случай един от председателстващите съдебни заседатели е собственият баща на Ан, Томас Болейн.

ан болейн
Снимка: iStock

Докато е в лондонския Тауър, Ан флиртува и разговаря с различни членове на съдебния състав. Това по някакъв начин предполагало, че тя е замесена в нещо зловещо с тях. Макар че разговорите вероятно са били просто невинни шеги за Ан, те са били считани за престъпление, ако са били тълкувани по погрешен начин. По време на един шеговит разговор с Норис Ан казала, че ако кралят умре, Норис ще получи възможност да заеме поста на съпруга ѝ.

Тъжното е, че Ан вероятно е казала всичко това по невинен и закачлив начин, без да осъзнава опасната ситуация, в която се е намирала. Ан изобщо не е знаела, че всички разговори, които е водила с различни мъже в двора, са били докладвани на краля, нейния съпруг.

Провинения в конспирация срещу краля

Заговорите срещу е второто престъпление, за което се твърди, че е извършено от Ан Болейн. Измяната е смятана за най-страшното престъпление в двора на Тюдорите. Бащата на Хенри е спечелил трона на Англия чрез битка, а не чрез наследяване и Хенри е бил съвсем наясно с факта, че той може да има шанс за по-сериозни претенции за трона.

Така че е съществувал постоянен страх от евентуално въстание с цел сваляне на Хенри и завземане на трона. Измяната е била голяма заплаха за Хенри.

ан болейн
Снимка: iStock

Тъй като Ан е участвала в разговор, свързан със смъртта на Хенри, тя е обвинена в заговор срещу Хенри. Въпреки че разговорът на Ан е бил шега, тя е обвинена в извършването на престъплението заговор. Разкриването на разговорите на Ан се счита за доказателство, че тя е предала краля.

Провинена е и във вещерство

Въпреки че кралят вече имал достатъчно основания да екзекутира Ан Болейн, кралицата продължава да бъде дискредитирана и опозорявана. В двора са се носили слухове, че Ан е замесена в магьосничество и всъщност е вещица. Предстоящите процеси пораждат различни истории, свързани с прилагането на свръхестествени сили от страна на Ан, за да си осигури място в двора и да спечели Хенри. Съществува дълъг списък с отвратителни и непростими грехове, в които се се е смятали, че е замесена.

ан болейн
Снимка: iStock

Твърди се дори, че Ан е прелюбодействала със собствения си брат Джордж Болейн. Джордж е признат за виновен за това и е екзекутиран за заговор срещу краля. Въпреки това не са открити солидни доказателства, че Джордж и Ан са участвали в каквато и да е форма на инцестна връзка. Доказателствата дават само потвърждение на факта, че са прекарвали значително количество време заедно.

Присъдата

Въпреки че не са намерени солидни доказателства срещу Ан Болейн, тя е екзекутирана на 19 май 1536 г., само два дни след екзекуцията на брат ѝ и всички останали обвиняеми. Хенри решава, че Ан ще бъде обезглавена, вместо да бъде изгорена на клада. Преди Ан в Англия никога не е била екзекутирана кралица. Хенри изчакал да чуе съобщението за смъртта на Ан и след това заминал за Хемптън Корт, за да играе тенис. Той издава заповед да се премахнат и унищожат всички картини на Ан Болейн от двора. Освен това обявява брака си с Ан за незаконен и отстранява дъщеря им Елизабет от линията на наследяване. Хенри се държал така, сякаш Ан никога не е съществувала за него.

ан болейн
Снимка: Публичен домейн Picryl

Виновна ли е наистина за всички тези престъпления?

Съществуват редица мнения на различни историци за това дали Ан Болейн е била виновна или невинна. Повечето доказателства и случаи обаче сочат към нейната невинност. Ан Болейн е известна реформаторка и всички са я познавали като силно религиозна и интелигентна жена. Наред с това обвиненията в прелюбодейство, измяна и кръвосмешение не се вписват правилно в цялата картина.

Ерик Айвс, биограф на Ан Болейн, разкрива, че в поне дванадесет случая има доказателства, които показват, че Ан по никакъв начин не би могла да извърши прелюбодейство с различните обвинени мъже. Историците са съгласни и с факта, че признанието на Марк Смитън е било изтръгнато под тежки изтезания и затова признанието за сексуална връзка с Ан може да е фалшиво. На признания, които са резултат от изтезания, не може да се вярва толкова лесно.

Трябва да имаме предвид и че, Ан е била известна като упорита жена, която е имала смелостта да каже „не“ на краля. Тя е имала способността да отстоява себе си и често е влизала в страстни дебати и в спорове с Хенри. Тя била доста различна от останалите английски дами. Въпреки това Хенри искал да я промени и да я направи по-скромна след брака им.

Въпреки че Ан Болейн има лоша репутация от стотици години насам, няма сигурни доказателства, че тя е виновна за всички престъпления, в които е обвинена. И все пак истината остава загадка за всички.

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

 

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти