Мистичната Индипасха – тайнственото място в Странджа, от което ще настръхнете!

Всеки народ има своите легенди за тайнствени места, които носят изцеление от болести и мъки. От векове насам и в България се пресичат християнски и езически вярвания, а Странджа планина пази в себе си много такива свещени местности и извори.

Едно от тях е мистичната Индипасха - скално светилище и предполагаемо древно тракийско оброчище. Местните хора го считат за едно от най-святите места в Странджа и вярват, че водата му е свещена и лековита, а посещението на мястото носи изцеление, духовно пречистване и сбъдва желания.

Индипасха е аязмо с лековита вода, бликаща изпод надвиснала скала. Посещава се през цялата година от много хора, търсещи изцеление. Смята се, че водата е най-лековита седмица след Великден и по традиция обвитата в мистика местност се посещава на Томина неделя, една седмица след празника.

Всеки, който отиде там, освен оброчището ще види и много парцалчета и дрехи, закичени на близките дървета, поставени там с надежда за късмет и изцеление. В миналото е съществувал езически обичай, според който така, както парцалчето виси в нищото между небето и земята, така и собственикът му оставя там в нищото между небето и земята своята мъка и болест.

Шест места в България с тайнствени легенди за любовта

Откъде идва легендата за Индипасха?

Тракийското оброчище е известно с чудесата си повече от две хилядолетия. Легендата разказва, че тракийски жрици извършвали жертвоприношения на усойно място в самото сърце на Странджа планина и така предсказвали бъдещето.

Само посветените знаели пътя до оброчището, ориентирали се по изсечените на скалите соларни кръгове. В мистичното светилище течала „жива“ вода, която изправяла на крака болни, сакати прохождали, слепци проглеждали.

Заедно с тракийските пророчици, близо 2 хилядолетия била погребана и тайната на Индипасха. След векове забвение, аязмото с лековитата вода случайно било открито от... бивол.

Какво разказва нататък легендата – вижте във видеото горе. 

5 тайнствени места в България, които да посетите до края на 2024

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Още за четене:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти