Знаехте ли ги? 10 любопитни факта за котките

Котките, наравно с кучетата, са едни от най-често срещаните домашни любимци. Опитомяването на „мъркащите“ започва преди 8000 години, като те са едни от най-умните животни и според специалистите възприемат човешките чувства и настроения. Реномето им обаче е точно толкова променливо, колкото и човешката история.

В Древен Египет, по времето на великите фараони, котките са почитани като божества. Ако някой бъдел заподозрян, че е убил котка, заплащал в онези времена със собствения си живот. През Средновековието обаче, а и малко след него, котките били смятани за съюзници на дявола и спътници на вещиците. Тогава те тогава били убивани по най-жесток начин и дори хвърляни на клада.

котка
Снимка: Pexels

И макар на много места и до днес да е останало вярването, че черните котки носят лошо предзнаменование, англичаните например ги смятат за носител на щастие и радост. Според учените с помощта на мяукането котките показват дали са гладни, уплашени или щастливи. Правят го обаче само пред хората. Те не издават тези звуци пред други котки.

Светът отбелязва Международния ден на котките на 8 август, а в Русия ги почитат на 1 март, спят между 12 и 14 часа на ден, обонянието им е 14 пъти по-силно от човешкото, а телесната им температура е около 38-39 градуса… Ето още 10 любопитни факта за котките в нашата галерия.

10 любопитни факта за котките

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти