Да ходиш на четири крака и да бъдеш любимец на кралицата

Коргитата са любимите кучета на британската кралица. Нисичките домашни любимци с лисичи муцунки и добър нрав от години са голямата страст на Елизабет II.

Коргитата се появяват в британското кралско семейство през 1933 г. при управлението на Джордж Шести. От тогава около 40 коргита са правили компания на кралските особи в Бъкингамския дворец.

Първите си коргита Елизабет Втора взима още в детска възраст. Първото четириного приятелче на кралицата се казва Дуки.

През годините кралицата е имала поне 12 коргита, за които се е грижела лично. Последното от тях, Уилоу, умира през 2018 г. След това компания на кралицата правят две кучета от смесена порода между корги и дакел, познати като дорги. Те се казват Кенди и Вулкан.

Редица коргита са обезсмъртени редом с британската кралица върху официални фотографии и картини.

Коргитата на кралицата сe хранeли със специално подбрани храни като хомеопатични лакомства богати на витамини и билки, за да могат четириногите да тичат щастливо из Бъкингамския дворец.

Всяко куче имало отделно меню, съобразено според нуждите му. Храната им се сервирала от специален иконом, нагърбен с тази мисия. Техните панички били от сребро и порцелан. Понякога коргитата се подреждали в кръг и кралицата хранела всяко едно от тях, докато другите търпеливо си чакали реда, разказва д-р Роджър Мъгфорд, който бил личен треньор на кралските кучета.

Корги, и по-точно уелското корги пембрук, представлява порода, причисляваща се към групата на овчарските кучета. Породата е селектирана още през X век и още оттогава се използва за регулирането на стадата с крави, овце, бикове и коне.

Въпреки несъразмерното си тяло тези очарователни късокраки палета имат здрава и добре развита мускулатура. Високи са към 25-30 сантиметра и тежат около 10-15 килограма. Характерна за породата е главата, напомняща тази на лисица, и рижавото обагряне. Космената покривка е мека, къса, лъскава и гъста.

Уелските коргита пембрук са отлични работни кучета, тъй като се поддават лесно на обучение и са съвестни пазачи. Въпреки това те са много дружелюбни, весели и игриви. Това спомага по-късно те да се превърнат в идеалните кучета компаньони, подходящи за приятели дори и на по-малки деца. Породата става световно популярна, след като кралица Елизабет Втора я обявява за свой фаворит.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти