Как жените от едно време са се справяли с менструацията?

Разбира се, менструалният цикъл не е нещо ново. Съвременните средства, до които прибягваме обаче, са относително нови. Как тогава жените от миналото са се справяли без дамски превръзки и тампони? Днес потърсихме отговор на този въпрос.

Първо, събирането на информация по тази тема на практика е почти невъзможно, защото е особено неудобно, срамно и дори отблъскващо (включително и в наши дни). Не ни помага и художествената литература на 19 век, дори произведенията, събрали в себе си най-много реализъм. Не открихме нищо и в запазените дамски дневници и мемоари, вероятно защото техните авторки са преценили, че не е редно да занимават с това своите наследници. 

Избягвай тези храни по време на менструация

Този ежемесечен „феномен“ събужда любопитството на мъжете през Викторианската епоха, а те от своя страна го възприемат като нещо мистично и дори ненормално. Правят опити да го изследват и да търсят начини за лечението му. Като цяло по темата няма особено много информация, но пък и никой не се опитва да я събере.

Един от малкото източници, в които се споменава нещо за менструацията, са медицинските публикации. Причината е, че през втората половина на 19 век все повече жени започват да се обучават в медицински университети и стават лекари и знанията в областта на женската анатомия се развиват както никога досега. Във въпросните научни трудове най-често жените описват собствения си опит. 

Интересен факт е, че през Викторианската епоха никой не е носил бельо (такова, каквото носим днес). Жените са ходили с нещо като 3/4 памучен пантaлон с голяма дупка, за да не се налага да го събуват, когато ходят до тоалетна:

Е, след като не са имали никакво парче плат около слабините си, как са спирали течението?

За целта са се използвали специални „колани“ от плат, които напомнят на съвременните дамски превръзки.

Със сигурност това не е най-практичното решение, защото трудно се поставя, необходимо е да се сменя и да се пере непрекъснато, да се чака да изсъхне. Със сигурност и ходенето до тоалетна не е било най-лесното нещо на света, след като бельото с голямата дупка не може да влезе в употреба, а роклите по онова време сами по себе си са били предизвикателство. 

Някои жени са използвали парче памучен плат или овча вълна по начина, по който се използват съвременните тампони. А щастливките, които не са били измъчвани от особено силни менструални симптоми, не са взимали никакви мерки и просто са се примирявали с обстоятелствата. 

Исторически митове за жените, които е крайно време да забравим

Любопитен факт е, че според медицинските статии по време на цикъл жените не трябвало да работят и да извършват каквато и да е физическа дейност. Общо взето трябвало просто да лежиш на дивана по цял ден и да чакаш края на агонията. В реалността обаче никоя жена не може да си позволи лукса (или не иска) да пропусне работния ден, почистването на дома, разходката в градината или посрещането на гостите заради това, нали? 

И така, как са се справяли дамите през онази страшна седмица, когато нито медицината, нито обществото са били на тяхна страна? Е, това че мъжете са казвали, че те са болни от мистериозна болест и не трябва да стават от леглото, не означава, че жените непременно са ги слушали. 

Великите жени, чиито открития са приписани на мъже

Прочетете още:

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти