Луи Вюитон - бедното селско момче, което създава империя за милиарди

Луи Вюитон е роден през 1821 година в изключително бедно семейство в малко селце (Анчай) в района Жура в източна Франция. Баща му е дърводелец и прави столове, а майка му шапки. Луи помага за изхранването на семейството от невръстно дете. Когато е на 10 години, майка му умира, а след две години и баща му. Вюитон е осиновен, но напуска дома си в Анчай през пролетта на 1835 година, на 13 годишна възраст, за да измине пеша 500 км до Париж в търсене на по-хубав живот. Пътят му отнема две години, през които спира и работи каквото намери, за да преживява – почиства обувки, работи на полето, продава цветя.

На 15 години пристига в Париж.

Силни цитати за всяка стилна жена, която цени себе си и обича живота - от Коко Шанел

Луи търси дълго и безуспешно работа, докато съдбата не му се усмихва пред витрината на майстора на багажни сандъци за кораби и пътешествия Марешал. По това време аристократите събират багажа си в подобни сандъци, които се отличават с изключителна изработка и майсторство. За облицоването и декорацията им се наемат големи майстори, както и други, които да тестват устойчивоста на сандъците на удар и намокряне. Луи работи 17 години в ателието на мосю Марешал и става помощник, а после и главен майстор.

През 1854 година, когато е на 33 години, се жени и основава собствено ателие.

Мислите на великия Кристиан Диор

Бизнесът му се разширява бързо и малко по-късно прави по-голяма работилница извън Париж в Асниер-сюр-Сен и наема 20 работника, които изпълняват само частни поръчки. На вратата на магазина му пише „Сигурно опакова най-крехките предмети. Специализиран в опаковката“.

Клиентите на Луи Вюитон винаги са състоятелни хора, но когато съпругата на Наполеон Трети го наема да „опакова най-красивите дрехи по изящен начин“, славата му се понася сред кралския елит, който му осигурява работа до края на кариерата му.

Вюитон създава и изключително оригинални сандъци – от такъв, който се превръща в легло, изработен специално за италианския изследовател Пиер Саворнян Браза, през сандък, в който може да се превозва пони, до специалните сандъци гардероби на херцога и херцогинята на Уиндзор.

Най-известните модни фигури като Коко Шанел, Хелен Рошас и семейство Ротшилд пренасят багажите си само в Louis Vuitton.

Но целите на Луи надхвърлят натрупването на богатство. Той иска да се отличи и да остане в историята.

Л като Лагерфелд, Л като любов: звездите, които се появиха с половинките си на МЕТ Гала

През 1858 година създава водонепромукаеми сандъци и куфари, за облицоването на които не използва кожа (както всички останали), а платно. Първият такъв модел се нарича Дамиер.

Друга негова революционна идея е изработката на серия куфари и сандъци, които могат да влизат един в друг и да се закачат и подреждат един над друг, така че да не падат. Това е истинска революция. Вюитон проектира и първата в света ключалка за куфари и сандъци – всички модели са със специално заключване и се съхраняват в работните помещения на Вюитон, регистрирани с името на собственика, в случай, че е необходим друг ключ.

Единственият проблем на Луи Вюитон е, че всички го копират.

9 факта за филма „Дяволът носи прада“, които може би не знаете

За да спре това, той създава специалната бежова разцветка и лого. В началото линиите излизат с бежови монограмни дизайни с червена ивица, която остава подпис на марката дълго след смъртта му през 1892 година.

Днес пътните сандъци са отдавна минало, но пътуването и притежанието на чанти и куфари Louis Vuitton е най-добрият символ на изтънченост и лукс, както за далечни приключения, така и за ежедневните пътувания в метрото.

 

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти