Кой от двама ви е шефът във връзката?

баланс връзка
Снимка: iStock

Кой води парадът и кой го следва? Кой носи панталоните? Кой от вас дърпа шейната?

Единият винаги решава всичко, другият позволява да се налагат решения. Единият организира, другият следва. В подобна връзка сме склонни да вярваме, че партньорите се допълват, но има тънка линия между баланса и вечната борба за власт.

Как да разберете дали връзката е все още здрава? Секс терапевтът Вероник Ларивиер прави равносметка пред Noovomoi.

Доминиращи хора

Доста трудно е да се установи типичен профил на доминанта, тъй като има много вариации на тази личност. Освен това доминиращите хора са от всякакъв пол. Има толкова много хора, които организират всичко, без да остави и капка инициатива за техния съпруг/а, тъй както има хора, които мислят, че знаят всичко и имат вярната гледна точка във всеки спор. От двете страни това търсене на власт обикновено крие страх от загуба на контрол: намиране на баланса в това как другият е под техен контрол.

баланс връзка двойка
Снимка: iStock

Погледнато отвън, доминантът създава впечатление за по-свободен, независим и отпуснат, но това съвсем не е така. Страхът му да не бъде изоставен го кара да реагира по този начин. Той или тя несъзнателно се опитва да балансира тази връзка, като намалява жестовете си на привързаност към другия, но това поведение само я/го поставя в порочен кръг.

Доминирани хора

Доминираните темпераменти, от друга страна, предпочитат да бъдат обгрижвани, вместо да живеят с последствията от лошо решение. Усещат чувство за сигурност, когато другият ги насочва. Тези хора са склонни да имат ниско самочувствие и се чувстват неспособни да вземат решение. Имат неконтролируем страх да не разочароват партньора си . Много често тези хора страдат от емоционална зависимост, която им пречи да заемат мястото си в двойката от страх да не обидят другия.

баланс връзка двойка
Снимка: iStock

Доминираните обичат другия по непропорционален начин. Понякога доминирания човек става изключително тревожен при най-малкия признак на отчуждение от другия партньор. Ежедневният им живот се основава на важността на непрекъснатото спечелване на другия и всичко това може да стане много тежко в дългосрочен план. На пръв поглед изглежда, че са жертвите, но често те са тези, които тласкат връзката към тази посока. Доминиращият и доминираният имат едно общо нещо: страха да бъдеш изоставен. Следователно връзката, която се установява между тези партньори, е организирана около взаимна зависимост, при която загубата на баланс е обещана.

Как да се справим с дисбаланса?

Реалността е, че колкото по-дълго чакате, преди да поставите под въпрос този дисбаланс, толкова по-голяма ще става разликата между вас и партньора ви. Очевидно е, че най-доброто решение е никога да не установявате този вид връзка и да оставите на другия справедливо пространство в двойката. Имате ли много умения в организирането на пътуване? Добре е да поемете юздите за следващата ваканция, но да отдадете гордо място на предложенията и идеите на другия. Усещате ли, че общият ви бюджет има пропуски, но не смеете да говорите за това от страх, че другият ще реагира зле? Не се страхувайте да отстоявате себе си: ключът е в дискусията, където активното слушане и увереността са ключови.

За да се разберат и коригират по-добре някои аспекти на една връзка, в която има доминиран и доминиращ, най-доброто решение остава да се срещнете с терапевт. Повечето двойки избират да го направят, когато нещата съвсем излязат извън контрол. Първоначално ще има среща на всеки партньор поотделно, за да се установи какво ги кара да действат по този начин. 

Тъй като този вид отношения далеч не са най-добрите, важно е двойката да започне отначало на нова основа. Важното е да намерите правилния баланс между нуждата от страст, близост и автономност. Това пътуване може да бъде дълго и трудно, особено ако двойката е толерирала тази ситуация твърде дълго.

Всеки от партньорите трябва да работи върху себе си, за да оцени по-добре връзката, поддържана с другия. Доминираният човек трябва да се научи да живее сам, да има дейности на своя страна и трябва да установи здравословна дистанция между себе си и партньора си. Това разстояние ще ѝ/му позволи да оцени независимостта си и ще се свърже отново със самочувствието си. Доминиращият човек, от друга страна, трябва да се научи да споделя чувствата си, защото колкото повече ги изразява, толкова по-малко ще изпитва нужда от контрол.

баланс връзка двойка
Снимка: iStock

 

Прочетете още за любовта:

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти