Символ на лукс и богатство: Цветът, който Кристиан Диор и Ив Сен Лоран наложиха в света на модата

кристиан диор ив сен лоран
Снимка: Getty

Елизабет Астарджиева

Каквито и цветове и нюанси да станат актуални за сезона, класиката ще остане вечна. И, разбира се, когато става въпрос за мода, първото нещо, което идва на ум, е този мрачен и дори тъжен, но невероятно елегантен и стилен черен цвят.  

За дизайнерите това се превърна печеливш тон, способен да засенчи всеки друг нюанс и да представи човек като по-изискан пред обществото.  

кристиан диор ив сен лоран
Снимка: Getty

В тази статия ще ви разкажем как дизайнерите гледат на черния цвят и защо винаги ще изглеждате луксозно в него. 

Черният цвят се е утвърдил в обществото като символ на лукс и богатство. Започва оттам, че боята преди време е струвала скъпо и следователно е била недостъпна. Тогава само хора с висок социален статус можели да си позволят да носят този нюанс. Освен това поради мрачността на цвета се шиели по-специално рокли и костюми за погребения.  

кристиан диор ив сен лоран
Снимка: Getty

Въпреки всичко, сред жадуващите да изглеждат като хора от аристократичното общество, траурното черно се превърнало в недостъпен лукс. Хората мечтаели да го притежават, за да демонстрират богатство. 

В средата на 19 век черното придобило нова визия и още по-голяма популярност. Причината за това била и мъката от смъртта на съпруга на кралица Виктория. След загубата на принц Албер тя носела траурни черни дрехи до смъртта си. И, разбира се, такава промяна в избора на облекло не останала незабелязана от света на модата. 

кристиан диор ив сен лоран
Снимка: Getty

С течение на времето, когато технологиите достигнали ново ниво, хората от средната класа вече можели да си позволят черно. Тогава цветът рязко избухнал в света на модата, благодарение на френските дизайнери, които успели да разбулят примамливата мистерия и елегантност на този тъжен тон. 

кристиан диор ив сен лоран
Снимка: Getty

„Можете да носите черно по всяко време, на всяка възраст и за почти всеки повод." 

Точно така описва черния цвят експертът в света на модата Кристиан Диор. Той никога не го е смятал за тъжен тон, а напротив - използвал го е като инструмент, способен да добави щипка елегантност дори към най-скромния образ. Тогава черното най-накрая си осигурява място на модния подиум и започва да декларира не само статуса на човек, но и неговия вкус. 

кристиан диор ив сен лоран
Снимка: Getty

"За да бъде красива, една жена трябва само да има черен пуловер и черна пола, както и да върви ръка за ръка с мъжа, когото обича." 

Ученикът на Кристин Диор, Ив Сен Лоран, също прави комплимент към цвета. Модният дизайнер смята черното за триумф на елегантността и дава на света емблематични колекции, които и до днес показват любовта му към тона в модерните образи на милиони жени. 

„Обичам черното заради неговата строгост и сексуалност.“, отбелязва Сен Лоран. 

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти