Трагедията на „чернокожата принцеса“: Какво съсипа музата на Ив Сен Лоран

Модната индустрия не беше отворена за тъмнокожите модели до средата към края на миналия век. Сега имена като Иман и Наоми Кембъл са популярни по целия свят. Пътят на техните предшественици обаче е бил пълен с опасности и изкушения. Днес ще поговорим за Катуша Найан - известният модел от 80-те години, чийто живот е бил кратък, но светъл.  

Историята ѝ започва през 1960 г. в Гвинея. Баща ѝ бил историк със специфични възгледи, които противоречали на политиката на тогавашния лидер Ахмед Секу Туре. Поради тази причина семейството на Катуша било принудено да емигрира. 

На деветгодишна възраст Катуша става жертва на ужасна варварска традиция - тя е подложена на „женско обрязване“. В зряла възраст се противопоставя на тази груба процедура и създава асоциация, която да се бори за изкореняването ѝ. Въпреки това травматично преживяване, на 17-годишна възраст Катуша се омъжва, ражда дъщеря си Ейми и се премества във Франция, където започва кариерата си на модел. 

Разхождайки се по подиума, Катуша привлича вниманието на публиката, поради което скоро получава гордата титла „чернокожата принцеса на подиума“

Това отчасти се дължи на Ив Сен Лоран, който има желанието да внесе разнообразие в света на модата. Дизайнерът е един от първите, които работят с модели с тъмна кожа. 

Първата колекция, посветена на богатството на Африка и нейните народи, се появява през 1967 г. Ив Сен Лоран е един от онези художници, които не се отнасят снизходително към африканската култура, а напротив - копнее да отрази целия ѝ блясък в творбите си. В резултат колекцията му в африкански стил се превръща в култ и до ден днешен се смята за една от най-добрите в кариерата му.  

През 1998 г. Катуша Найан решава да зареже моделството и да създаде своя собствена марка. Успехът ѝ обаче е възпрепятстван от пристрастяването й към незаконните вещества, което в крайна сметка слага край на дизайнерската ѝ кариера. След като приключва лечението си, тя започва да се занимава с активистки дейности, издава автобиография и започва активна кампания срещу африканските обичаи, насочени към потискане и травмиране на жените.   

Катуша изчезва на 1 февруари 2008 г., след посещението на светско събитие в Париж. Въпреки че приятели я придружили до моста Александър III, тъй като тя живеела наблизо, тялото й било открито от полицията в река Сена. Версията за убийството е отхвърлена поради липса на доказателства, така че според официалната версия Катуша се е удавила в реката на 2 февруари 2008 г. в нетрезво състояние.   

Колко невероятни жени познава светът, чиито животи са угаснали така внезапно. Може би благодарение на тях ние се чувстваме по-комфортно в този голям и коварен свят. 

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти