Ив Сен Лоран - историята на едно гениално и объркано момче от Алжир

Ив Сен Лоран - историята на едно гениално и объркано момче от Алжир
Снимка: netinfo

Ив Сен Лоран е роден на 1 Август 1936 г. в Оран, Алжир. Израснал е в семейство на аристократи, а на 17 години напуска родния си град и заминава за Париж, за да преследва мечтата си в света на голямата мода.

Тогава никой дори не предполагал, че 17-годишното стеснително момче ще успее да си пробие път до голямата модна сцена в Париж. Напълно самоук, с вроден талант и усет за дрехи, той изпробва първите си фантазии на стилист върху картонени кукли, с помощта на парчета чаршаф.

Благодарение на пълната си отдаденост и прецизността, с която създава дрехи, Ив Сен Лоран добива световна слава и застава рамо до рамо с модните корифеи на времето - Диор, Шанел, Баленсиага.

Но как се случва всичко това?

Кариерата на Ив Лоран стартира с появата на негови скици на страниците на френския "Vogue" с помощта на Мишел де Бруноф. Завладян от модата той се записал да учи в "Chambre Syndicale de la Haute Couture" и през 1954 г. печели конкурса на "International Wool Secretariat" с асиметрична коктейлна рокля. Успехът му бил забелязан от Диор, който наел Лоран като свой асистент в "House of Dior".

Две години по-късно Кристиан Диор умира и през 1957 г., Ив Сен Лоран става главен дизайнер на модната къща. Същата година представя първата си колекция "Ligne Trapéze", която има голям успех и дори му печели награда "Nieman Marcus".

През 1960 г. Ив Лоран е призован да изпълни военния си дълг във Френската армия, където след кратък престой получава нервен срив и е преместен в психиатрична клиника и лекуван с електрошокова терапия. След това се завръща в Париж, за да работи отново с Dior, но вече е заместен от друг дизайнер – Марк Бохен.

ив сен лоран
Снимка: Getty/Gulliver

Без да има представа накъде и как ще продължи, 22-годишният Лоран се гмурва в депресията. През целия си живот чувствителният мъж така и не успява да се измъкне от почти постоянните й пристъпи, оттук идва и пристрастеността към наркотици и алкохол. В този много труден момент в живота си, снажният Ив се запознава с Пиер Берже - мъжът, който го изправя на крака и го следва до сетния му дъх.

Двамата слагат началото на модната къща YSL. На 29 януари 1962 г. Ив Сен Лоран представя първата си колекция и оттук насетне всяка следваща се превръща в истинска революция.

Лоран е тясно свързван с модата на "Swinging Sixties", като превъплъщава бунтарската епоха в моделите си. Той популяризира стила "Beatnik", сафари якетата, тесните панталони и високите тесни ботуши, насочва се към силуети от 20-те, 30-те и 40-те, като несъмнено най-известното му творение е костюмът с фрак за жени от 1966 г. - "Le Smoking". Дизайнерът, който за пръв път в историята на модата използва цветнокожи модели за ревютата си, прави история с емблематичните си произведения, сред които са и блейзерът от 1962 г., прозрачната блуза от 1966 г. и гащеризонът от 1968 г.

ив сен лоран
Снимка: Getty/Gulliver

Първата му клиентка е Катрин Деньов, която дълго време е муза на дизайнера.

Лоран не крие и голямата си любов към театъра, откъдето черпи вдъхновение за своите колекции Висша мода и прави костюми за много постановки.

През 1983 г. Лоран става първият жив дизайнер, в чест на когото е посветена изложба в Metropolitan Museum of Art, Ню Йорк. Целият този публичен шум обаче го тласка редовно да посяга към наркотиците и алкохола, изпада в тежки депресивни състояния, които водят до редовни посещения в психиатрични клиники.

Лоран написва и няколко книги като "Yves Saint Laurent" (1984 г.), "Yves Saint Laurent: Forty Years of Creation" (1998 г.) и "Love, by Yves Saint Laurent" (2000 г.).

ив сен лоран
Снимка: Getty/Gulliver

Модната къща, която Ив Лоран създава през 1961 г., се превръща в масивно финансово сдружение, регистрирано в Парижката борса. От 1999 г. компанията е притежание на "Gucci Group", като е определяна като техния "най-лъскав моден трофей".

Лоран остава главен дизайнер до 2002г. Завършва бляскавата си кариера на моден революционер с прощално ревю в "Centre Pompidou". 

Лоран умира след дълго боледуване в дома си в Париж на 1 Юни 2008 г., а прахът му е разпръснат в двора на любимата му къща в Маракеш, Мароко.

ив сен лоран
Снимка: Getty/Gulliver

Пиер Берже, дългогодишният партньор на Ив Сен Лоран, споделя след смъртта на дизайнера:

"Шанел предостави свобода на жените, но Сен Лоран им даде сила. Обличайки ги в смокинги, той им даде увереност и възможност да отстояват себе си, подобно на мъжете. Днес виждам влиянието на Сен Лоран навсякъде."    

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти