Пътят на една мечта: Българите, които работят с "Луи Вюитон" (ВИДЕО)

В рубриката „Хвърчащите хора“ Албена и Илиян ни срещат с трима талантливи и проактивни мъже, който реализират първата споделена работилница у нас. Тя се намира в София.

Както винаги, всичко започва с една мечта.

Мечтата на архитекта Георги Комсалов е да създаде едно споделено пространство, в които хора като него да могат да се докоснат до работата с дърво, метал, глина и да имат на разположение всички необходими инструменти – от длето и отвертка до 3D принтери.

Още докато завършва архитектура, Георги осъзнава, че в образователния процес не се залага на практически знания. Той разбира колко е важно всеки да развие уменията и талантите си.

„Така се роди и мечтата ми за създаване на споделена работилница. Място за малки и големи, за хора с опит и без, но с голямо желание и любопитство. Да намерят всичко на едно място, за да реализират идеите си.“

Георги забелязва, че част от народопсихологията ни е да не споделяме с другите това, което умеем. Точно обратното се случва в работилницата

„Помагаме на всички хора с всичко, което знаем, и всичко, което можем.“

„По мое мнение тези хора тук създават чудеса и истински творения на изкуството“, споделя Албена.

Когато човек има цели и мечти, съдбата винаги го среща с правилните хора. Това се случва и с Георги, който се запознава с Борис Калайджиев и Ясен Недялков. Тези страхотни и креативни хора не само създават истински шедьоври с ръцете си.

Благодарение на тях витрините на „Луи Вюитон“ изглеждат страхотно, защото големият моден бранд им възлага да правят изключително сложни и невероятни проекти по зададен дизайн.

работилница
Снимка: кадри vbox7

Георги, Борис и Ясен стоят зад WOOD – пространство за всички начинаещи майстори, малки производители или просто мъже, които искат да правят нещо с ръцете си.

Прототип на дървена рамка за колело, реставриране на мебели, проект на Куполна къща – в WOOD има място за всякакви ентусиасти, които имат мечта.

Такива пространства има и в Англия, в Германия, посочва Илиян Любомиров. Тук обаче това е нещо много иновативно.

А как едни момчета от България стигат до сътрудничество с "Луи Вюитон"?

„Те всъщност ни контактнаха през българска връзка. Всъщност по-голямата част от работа ни за чужбина, която сме направили, винаги има българска връзка. [Чрез] българин в някакъв екип, който е чул, знае нещо и знае за тези готини пичове в България. Агенцията ни контактна. Направихме една бърза среща и тези хора казаха: „ОК, пичове, давайте.““

Проектът се казва Under the Sea и се състои от кинематични скулптури, които се движат, имат механика и скулптурите пресъздават движението на морските обитатели.

Около Коледа в София се появи една костенурка, на Малките пет кьошета, която също е по техен дизайн.

работилница
Снимка: кадри vbox7

Тази година тримата се надяват да реализират библиотека за материали - място, на което може да видите всички материали, които има на пазара, да получите информация за това, какви са те, колко струват, какви са им предимствата, откъде могат да си ги вземат, в какви разновидности ги има. И всеки може да намери правилната комбинация за себе си.

Как изглежда споделената работилница WOOD и какво можете да откриете там, как пътищата на Георги, Борис и Ясен се пресичат и какъв е приносът на всеки от тях към проекта, разберете от видеото горе.

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти