Историята на „Хвърчащите хора“ Оля и Ники: непримирими към женското насилие

Психологът Олга Минева твърдо вярва, че всеки от нас има силата да променя не само своя живот, но и този на останалите. Тя работи като организационен консултант, като подкрепя различни екипи, а преди почти 5 години създава фондация Emprove.

Мисията на фондацията на Олга е да повиши осъзнатостта към най-ранните прояви на насилие във взаимоотношенията, както и да помага на жени и момичета, преживели такова.

На кафе Хвърчащите хора
Снимка: кадри vbox7

Николай Стоичков е продуцент, режисьор и създател на платформата за късометражно българско кино No blink, която се развива в продуцентска компания. No blink стои зад проекти като „Доза щастие“, „Диада“, „13 август“ и „Това, което остава“.

Общото между Олга и Ники, които гостуваха в рубриката на „На кафе“ „Хвърчащите хора“, е, че и двамата виждат вдъхновение на места, където повечето хора виждат проблеми. И двамата работят по посока на това да превръщат изкуството в начин за превенция и промяна на живота на хората.

На кафе Хвърчащите хора
Снимка: кадри vbox7

Фондация Emprove работи основно за ранната превенция – възможността жени, които се чувстват в риск да потърсят подкрепа съдействие или съвет, като разпознаят сами сигналите за живот в токсична среда и опасност да станат жертва на домашно насилие.

Случва се някои жени да пишат до фондация Emprove само защото имат нужда да поговорят с някого.

„Това е реплика, която вече отваря разговора за това да я свържем с жена сървайвър, с наш терапевт“, обяснява Олга.

На кафе Хвърчащите хора
Снимка: кадри vbox7

За нея най-важната стъпка е да се премахне стигмата върху тези жени и да се докаже, че няма теми табу, както и да не наричаме жените „жертви“. Те са сървайвърки – от английската дума „survivor“, която значи „оцеляващ“.

„Важно е да покажем смисъла на това да пребориш една такава трудност, а не да се убеждаваш, че не си попадал в нея“, споделя Олга в ефира на „На кафе“.

Жените сървайвърки искат да помагат на други дами да се вдъхновят и да направят крачката да променят живота си. Фондацията предлага още канал във Viber с подкрепа и правни съвети, групова терапия, насоки за кариерно развитие.

На кафе Хвърчащите хора
Снимка: кадри vbox7

През 2018 г. Ники Стоичков за пръв път попада на сценария на дебютната лента на Яна Титова „Доза щастие“. Няколко години по-късно той обединява сили с актьора Алекс Алексиев и днес в платформата на българското кино No blink има над 220 български класически, нови и късометражни филма.

Социалните каузи и желанието чрез изкуство да се помага на обществото са в основата на проекта.

На кафе Хвърчащите хора
Снимка: кадри vbox7

В момента най-новият късометражен филм в платформата е „Това, което остава“, посветен на войната по пътищата и с участието на Мария Бакалова в главната роля.

Какъв е бил пътят на Оля и Ники към техните проекти днес, как се вдъхновяват, какво им престои и още много любопитни и важни подробности за каузите им, разберете от видеото горе.

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

 

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти