С достойнство пред несгодите: Историята на финансистката от Кения, която работи като кондуктор

Кристин Кангай, която е завършила финанси и икономика в Кения, е изправена пред безработицата в своята област. Това е често срещан проблем за много от завършилите университет в Кения.  

За да свързва двата края, тя навлиза в мъжка професия и е кондуктор на автобус в Найроби. Ние ви запознаваме отблизо с ежедневните ѝ борби, показвайки нейната издръжливост, смелост и достойнство сред несгодите. 

кения
Снимка: VOA

Както споменахме, Кристин Кангай завършва финанси и икономика, но не може да си намери работа в своята специалност като много други хора, завършили университет в Кения. Тя е решава да се заеме с трудна и опасна работа в сфера, доминирана от мъже, за да свърже двата края и е една от малкото кондуктори в Найроби, Кения. Тя ни превежда през нейния път на израстване, нейното образование и нейните надежди и мечти за бъдещето. 

,,Родена съм в окръг Тарака-Нити. Бях добра ученичка и обичах училището. Представянето ми беше над средното. Бях много добро момиче, много активна в различни училищни дейности. Забременях след гимназията и трябваше да оставя детето на майка ми, за да мога да отида в колеж. Завърших през 2018 г. специалност финанси и икономика, след което започнах да търся работа във фирми и банки”, споделя тя. 

С диплома по икономика в ръка, Кристин Кангай усърдно търси работа като банков одитор, което отговаря на нейната квалификация. Около 13,5% от наскоро завършилите кенийски колеж се борят за осигуряване на работа в избраната от тях област. 

кения
Снимка: VOA

Типичните задължения на кенийския автобусен кондуктор включват подпомагане на пътниците по време на качване и слизане от автобуса, както и продажба на билети. Кристин често търпи тормоз от пътници, които вярват, че позицията на кондуктор в автобуса е само за мъже. 

,,Има много предизвикателства, свързани с тази работа. Например маршрутът, по който минавам, докато отивам на работа сутрин, не е безопасен за жени. Отивам на работа преди изгрев. Обикновено съм единствената на пътя, толкова е страшно. Детето ми трябва да яде и да ходи на училище, така че смело вървя по този път. Преживявам толкова много, понякога отивам на работа и си тръгвам с нищо”, разказва Кристин. 

Кенийските жени срещат препятствия на пазара на труда в Кения, като са изправени пред 40% по-висок процент на безработица в сравнение с 18,5% при мъжете. 

кения
Снимка: VOA

Тя планира да изкара шофьорски курс, за да може да се пренасочи и да кара автобуса. Шофьорите печелят 200-300% повече от кондукторите и жените шофьори са по-уважавани. Те също така са изправени пред по-малко рискове, тъй като не взаимодействат с пътниците. 

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Вижте още статии от VOA: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти