Разделени и продадени след раждането: невероятната история на две близначки

Понякога животът предлага по-драматични обрати и от най-заплетения холивудски филм. Точно това доказва и невероятната и донякъде тъжна история на две сестри, разделени при раждането и открили се благодарение на социалните мрежи.

Ейми и Ано са еднояйчни близначки, но веднага след раждането им са отнети от майка им и продадени на отделни семейства. Години по-късно те се откриват случайно благодарение на телевизионно шоу за таланти и видео в TikTok. Докато разкриват истината за миналото си, те разбират, че са сред хилядите бебета в Грузия, откраднати от болници и продадени. Сега те споделят историята си със света и искат отговори.

През последните две години сестрите пътуват от Грузия до Германия с надеждата да открият липсващото парче от пъзела на своето минало, като най-накрая се срещат с рождената си майка.

А историята за това как Ейми и Ано се откриват една друга започва, когато са на 12 години.

На кафе
Снимка: кадри vbox7

Ейми Хвития е в къщата на своята кръстница близо до Черно море и гледа любимата си телевизионна програма „Грузия търси талант“. В шоуто участва момиче, което танцува джайв и – шокиращо, изглежда точно като нея.

„Хората започнаха да се обаждат на майка ми и да питат: „Защо Ейми танцува под друго име?“, разказва тя.

Ейми споменава за случая на семейството си, но те отхвърлят подозренията ѝ. „Всеки си има двойник“, ѝ казва нейната майка.

Седем години по-късно, през ноември 2021 г., Ейми публикува в TikTok видео, на което е със синя коса и си прави пиърсинг на веждата.

На 320 км в Тбилиси, Грузия 19-годишната Ано Сартания получава видеото от свой приятел и се впечатлява колко много момичето на кадрите прилича на самата нея.

Ано се опитва да открие момичето онлайн, но не успява, затова споделя видеото в университетска група в WhatsApp, за да види дали някой може да ѝ помогне.

И наистина човек, който познава Ейми, вижда съобщението и свързва двете идентични момичета във Facebook. Ейми веднага разбира, че Ано е девойката, която е видяла преди години в „Грузия търси талант“.

Двете са родени в родилния дом в град Кирцхи - който вече не съществува - в западна Грузия, но според свидетелствата им за раждане рождените им дни са с няколко седмици разлика.

От тази информация изглежда, че е невъзмоцно да бъдат сестри, още по-малко близначки. Но приликите между тях са твърде много – и във въшния им вид, и в интересите и заниманията им. В крайна сметка откриват, че имат едно и също генетично костно заболяване, наречено дисплазия.

„Всеки път, когато научавах нещо ново за Ано, нещата ставаха по-странни“, казва Ейми.

Те се уговарят да се видят на живо и седмица по-късно се срещат на метростанция в Тбилиси.

„Беше като да се гледам в огледало, абсолютно същото лице, абсолютно същия глас. Аз съм тя и тя е мен“, казва Ейми. Тогава тя разбра, че е срещнала своята близначка.

На кафе
Снимка: кадри vbox7

„Не обичам прегръдките, но я прегърнах“, спомня си Ано.

Двете решават да се изправят срещу семействата си и за първи път научават истината. Те са били осиновени поотделно с няколко седмици разлика през 2002 г.

Ейми е разстроена и чувства, че целият ѝ живот е бил лъжа. Ано споделя чувствата ѝ и изпитва ярост, но ѝ се иска всички да продължат напред въпреки горчивото минало.

Тъй като не е могла да има деца, майката на Ейми разкрива, че приятел ѝ казал, че има бебе за осиновяване в местната болница. Трябвало да плати на лекарите, но можела да я вземе у дома и да я отгледа като своя.

На майката на Ано е разказана същата история. Нито един от осиновителите не е знаел, че момичетата са близначки и въпреки че са платили много пари, за да ги осиновят, твърдят, че не са осъзнавали, че това е незаконно.

Ейми решава да потърси биологичната им майка, за да разбере нейната история, но Ано е на друго мнение.

Все пак Ейми открива група във Facebook, посветена на събирането на грузински семейства с деца, за които се подозира, че са незаконно осиновени при раждането им, и споделя своята история. На призива ѝ откликва млада жена в Германия, според която майката на близначките ги е родила в Кирцки през 2002 г. и че въпреки че са ѝ казали, че са починали, до днес жената има известни съмнения.

Впоследствие ДНК тестове разкриват, че тази млада жена от Facebook групата е тяхна сестра и живее с рождената им майка Аза в Германия.

В групата във Facebook има безброй публикации от майки, които твърдят, че персоналът на болницата им е казал, че бебетата им са починали, но по-късно са открили, че смъртните случаи не са регистрирани и децата им може да са все още живи. Създателката на групата Тамуна установява, че има черен пазар на осиновяване, който се простира в цяла Грузия и продължава от началото на 50-те години до 2005 г. Тя вярва, че е управляван от организирани престъпници и включва хора от всички слоеве на обществото, от таксиметрови шофьори до високопоставени лица в правителството.

Ейми отчаяно иска да се срещне с биологичната си майка Аза, но Ано е скептична. „Това е човекът, който е бил готов да ни продаде, тя няма да ни каже истината“, смята тя и все пак се съгласява да отиде в Германия с Ейми, за да я подкрепи.

По-късно близначките разказват, че майка им е обяснила, че е била болна след раждането и е изпаднала в кома. Когато се събудила, болничният персонал ѝ казал, че малко след раждането бебетата са починали.

Азо споделя, че срещата с Ейми и Ано е дала нов смисъл на живота ѝ. Въпреки че не са близки, те поддържат връзка досега. „Винаги съм чувствал, че нещо или някой липсва в живота ми“, казва Ано, която се радва, че е открила своята сестра.

През 2005 г. Грузия променя своето законодателство за осиновяване, а през 2006 г. засили законите за борба с трафика на хора, правейки незаконните осиновявания по-трудни. През 2022 г. грузинското правителство започва разследване на трафика на деца.

От BBC, които разказват историята на Ейми и Ано, се свързват с Министерството на вътрешните работи на Грузия за допълнителна информация за конкретни случаи, но от там отвръщат, че подробности няма да бъдат разкрити поради защита на личните данни.

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти