Отличиха три жени учени за смелите им проекти за нова антибиотична терапия, AI-базирана диагностика на шизофрения и изучаване на комети

Жените в науката
Снимка: Жените в науката

Д-р Николета Кирчева, д-р Росита Кокотанекова и д-р Росица Паунова са тазгодишните носителки на националното отличиe „За жените в науката“ за България. Престижната награда им бе присъдена за техните новаторски научни идеи на официална церемония в Софийски университет „Свети Климент Охридски“ със специалното участие на г-жа Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България. Събитието бе уважено още от Васил Терзиев, кмет на Столична община, проф. Генка Петрова, зам.-министър на образованието и науката, Елена Шекерлетова, зам.-министър на външните работи и председател на Националната комисия за ЮНЕСКО – България, и бе гледано на живо от множество официални гости, представители на научната общност и журналисти.

„За жените в науката“ на L'Oréal и ЮНЕСКО са сред най-реномираните и очаквани ежегодни отличия в научната общност в България, предоставящи финансова подкрепа на млади жени учени. Отличията имат за цел да подкрепят техните научноизследователски кариери и да ги вдъхновят да разкрият целия си научен потенциал. Трите изключителни победителки за тaзи година бяха наградени с по 5000 евро всяка за своите амбициозни научни проекти в областите физика, химия и медицина. Всеки един от тези проекти е впечатляващ със своя висок потенциал за глобална приложимост и социална значимост.

Проектът, с който д-р Николета Кирчева впечатли журито на „За жените в науката“ за 2023 г., е фокусиран върху разработването на алтернативна антибиотична терапия с фокус върху използването на метали с антибактериално действие като сребро и галий. Основната задача е да се проучи детайлно как тези елементи, които не са естествена част от организма, проявяват лечебен ефект. Изследванията на Николета ще предоставят основа за разработка на нови метал-базирани лекарства с насочено действие. Успехът й потенциално би помогнал за разрешаване и на зачестилия проблем със злоупотребата с антибиотици и все по-масовата резистентност към тях, което води до трудности в лечението на различни сериозни заболявания. Това прави проекта на Николета не само интересен, но и изключително актуален и с голямо глобално значение. В момента тя е главен асистент в Института по оптически материали и технологии „Акад. Йордан Малиновски“ – БАН.

Жените в науката
Снимка: Жените в науката

Д-р Росита Кокотанекова е името на втората победителка по програмата „За жените в науката“ тази година. Тя е талантлив астроном с обширен опит в  изучаването на малки небесни тела, което представлява рядко изследвана област в България. Нейният принос към проучването на астероиди е отличен от Международния астрономически съюз, който кръщава един от тях с нейното име. Проектът на Росита се фокусира върху изследването на еволюцията на кометите, където се съдържа ключова информация за началото на Слънчевата система и факторите, които са допринесли за развитието на живота на Земята. Изследванията й включват обработка на данни от Кентаври и участие в мисията на Европейската космическа агенция – Comet Interceptor. Познанията, които ще се придобият при успешно изпълнение на проекта, не само ще разширят общото разбиране за кометите, но и ще предоставят възможности за бъдещ добив на полезни ресурси в космоса. В момента Росита е главен асистент в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория към БАН.

Жените в науката
Снимка: Жените в науката

Третата победителка за 2023 г. д-р Росица Паунова, която има изявен интерес да развива невронауката у нас и в Европа, е асистент и редовен докторант в Катедра по психиатрия и медицинска психология към Медицински университет – Пловдив. Нейният проект изследва негативните форми на шизофрения чрез функционален ядрено-магнитен резонанс и методи, базирани на изкуствен интелект. Целта му е да допринесе за по-добро разбиране и управление на менталните заболявания с цел подобряване на качеството на живот на засегнатите лица. Проектът на Росица е с огромна социална значимост, предвид националната статистика – броят на лекуваните пациенти с шизофрения в България за 2022 г. е над 16 000, от които поне 2000 със значителни негативни симптоми, които водят до това те да са трайно неработоспособни и в тежест за себе си и за околните.

Жените в науката
Снимка: Жените в науката

Oще информация за победителките можете да откриете в специалната дигитална брошура за тях тук.

Тази година националната програма „За жените в науката“ се провежда в България за 13-и пореден път в партньорство между L'Oréal България, СУ „Св. Климент Охридски“ и Националната комисия за ЮНЕСКО – България. Това е седма поредна година, в която г-жа Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България, подкрепя с присъствието си каузата на L'Oréal и ЮНЕСКО за повече жени в науката. Събитието бе уважено още от редица официални лица и висши представители на научната общност, сред които акад. Юлиан Ревалски, председател на БАН, акад. проф. Николай Витанов, зам.-ректор на СУ „Св. Климент Охридски“ и председател на Журито на „За жените в науката“ 2023, и други.

„През последните 25 години, Фондация L'Oréal и ЮНЕСКО работят усилено за изграждането на едно по-равноправно бъдеще в науката, в което жените учени имат равни възможности и заслужено признание за приноса си в решаването на глобалните предизвикателства. Успяхме да подкрепим повече от 4100 жени от  различни научни области по целия свят. А 7 от всички наградени дами в света в рамките на международната програма вече са спечелили Нобелова награда за наука! Изключително горда съм, че вече 13 години провеждаме тази програма в България и сме наградили 36 невероятни местни млади жени учени. Високите постижения на тяхната изследователска работа са доказателство за нашето мото, че светът има нужда от наука, а науката – от жени!“– каза Ваня Панайотова, генерален мениджър на L'Oréal за България и региона Адриатика-Балкани и Румъния, по време на церемонията по награждаването на тазгодишните носителки на отличието „За жените в науката“.

Жените в науката
Снимка: Жените в науката

През 2023 г. програмата в България получи и силна медийна подкрепа от страна на: БТА, Стандарт, Мениджър, Телеграф, БНР, Информационна агенция „Фокус“, Dir.bg, Cosmopolitan, GRAZIA, Glamour, сп. Жената Днес, Novinite.bg, Jenite.bg, Mika Magazine, сп. Наука, View Sofia, Momichetata.com, Bela.bg, Code Health TV.

Новото четиринадесето издание на „За жените в науката“ предстои да започне с отваряне на приема на кандидатури на 1 януари 2024 г. в търсене на най-талантливите българки учени. Подробна информация за „За жените в науката“ е налична на официалния уебсайт на програмата: www.zajenitevnaukata.bg.

Националната програма „За жените в науката“

Националната програма е част от глобалната програма на L'Oréal–ЮНЕСКО „За жените в науката“, създадена, за да отличава и подкрепя жените, чиито постижения допринасят за развитието на науката, както и за да осигури стимул и подкрепа на обещаващи млади жени учени със значими изследователски проекти.

Националните отличия „За жените в науката“ на L'Oréal–ЮНЕСКО се отпускат за проекти, които се реализират в съответната страна. Те съществуват в повече от 110 страни, а в България се появяват за първи път през 2010 година.

Глобалната програма „За жените в науката“

Глобалната програма „За жените в науката“ е създадена през 1998 година, когато L'Oréal и ЮНЕСКО обединяват усилията си в подкрепа на жени учени в областта на природните науки и за популяризиране на научния им труд, като основават Наградите „За жените в науката“. Днес инициативата се е разраснала значително в международен план, включвайки още национални и регионални отличия. С годините програмата „За жените в науката“ се е утвърдила като глобална инициатива, която вече я подкрепила над 4100 жени от над 110 държави.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти