Какво е да си жена в Българската армия

В предаването ,,На кафе“ по NOVA ни показаха две изключителни жени. Капитан Жасмина Христова служи от 22 години в българската армия. Тя е първата жена пилот на военен транспортен самолет в България. Жасмина е съпруга и има двамасина.

Капитан Елисавета Грънчарова е лекар - хематолог. От 8 години служи в българската армия. Тя е съпруга и има една дъщеря.

бг армия
Снимка: NOVA

,,По примера и на моя родител, баща ми, който беше също военен офицер, аз съм възпитавана от малка, че армията е олицетворение на родолюбие, на чест, на достойнство. И определено това беше осъзнати избор за мен“, разказва Христова.

Грънчарова казва: ,,Военната служба е изключително важно нещо и смятам, че възможността на армията е отговорността, която поемам не само към пациентите, но и към България като цяло е изключително голяма. И за това взех това важно решение“

бг армия
Снимка: NOVA

,,2002 година влязох във военното училище“, допълни Христова, ,,Изкараха там 5 години, след което първоначално пилот на въртолет в авиобаза Крумово, по-късно имах възможността и шанса да дойда в авиобаза “Враждебна“. Първоначално около 10 години бях първата единствена жена пилот на военнотранспортен самолет Българската армия"

,,Определено се старая когато идвам на работа да изляза от ролята на майка и на жена, а по-скоро да бъда професионалист, който се справя по най-добрия начин със своите задължения, предстоящи мисии и задачи. Имам двама сина, баткото е на 13, а малкият е на година и половина, той още не е толкова осъзнат, въпреки че вече забелязва летящите самолети във въздуха и ги сочи с пръстче“, разказа още тя.

бг армия
Снимка: NOVA

Вижте разказите на двете жени във видеото по-горе!

Още материали от ,,На кафе": 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти