Честит рожден ден, Дони! Вижте как се промени певецът през годините

Днес своя 57-ми рожден ден празнува един от най-изявените български творци. Той е певец, композитор, автор на текстове на песни и актьор. Има един от най-разпознаваемите гласове на българската музикална сцена. Казва се Добрин Векилов, но всички го познават просто като Дони. 

Дони е роден на 7 май 1967 г. в София, България. Завършва Медицинска академия със специалност фармация, но пътят му го води рано към музиката. От 1988 г. до 1992 г. учи пеене, при маестро Стефан Анастасов. Занимава се професионално с музика от 1989 г. Започва кариерата си като басист и вокалист в групите „Атлас“ (до 1993 г.) и „Медикус“. Заедно с Момчил Колев сформира дуета Дони и Момчил. От началото на 21 век прави дуетни изпълнения и със съпругата си Антоанета Добрева-Нети.

Вижте как се промени Дони през годините

С формациите „Атлас“ и „Медикус“ записва общо четири албума. През 1993 заедно с Момчил записват „Уморени крила“. Тази песен предначертава и успеха на първия албум на Дони в дует с Момчил – „Албумът“ (1993). С него Дони печели наградата албум на годината и хит на годината според сп. „Ритъм“ и националната награда „Най-добър вокал“ за 1993 г. Следва друг голям хит – „Малкият принц“. Дуетът издава 5 албума, всеки от които е продаден в стотици, хиляди копия.

Музиката им се радва на успех не само у нас, но и в чужбина. Дони и Момчил са първите български изпълнители, излъчени по MTV, с песента им,"Ближи си сладоледа". Песента "Уморени крила" пък се качва в Топ 10 на холандския „Билборд“. Видеоклипове на Дони се излъчват и по френския музикален канал МСМ, а английското музикално списание „Q“ причислява дуета Дони и Момчил към най-успешните световни групи на 1997 г. заедно с U2 и Oasis!

След 2001 година, работи със своята съпруга Нети, за която създава албума „Нети“ с хит-сингъла „Луната спи“. Следващата година излиза и албумът му „Естрада“, с кавър версии на вечни български песни. От него са хит-синглите „Тази вечер, аз съм хубава“ (с Нети) и „Спри до мен“ – виртуален дует, с покойната Леа Иванова. През 2005 г. излиза албумът „Този филм“ с хит-синглите, „Покажи ми“, „Страхотен ден“, „Помощ, обичам те“ и „Този филм“.

Бил е жури и музикален продуцент в най-големите телевизионни музикални формати в България, включително шоуто "Като две капки вода" и третия сезон на The X Factor Bulgaria.

Дони е композитор, автор на текстовете и на аранжиментите, на всички свои хитове (с изключение на песента „Кукла“, на която е съавтор на аранжимента, и песните „Малкия принц“ и „Ближи си сладоледа“, на които е автор на текстовете и съавтор на аранжиментите). Реализирал е множество концерти в България, Русия, Беларус, Украйна, Израел, Франция, Великобритания, Германия, Австрия, Сърбия, Испания, Италия, Белгия, Нидерландия, Швейцария, Люксембург, Дания, Катар, Дубай, Кувейт, САЩ, Канада, Япония, Южна Корея, Австралия, Нова Зеландия, Индия, Непал и Тибет.

Музикалната сцена обаче се оказва тясна за всеизмерния талант на Дони. Той е участник в много театрални постановки, а заедно с Ивайло Христов и Коцето-Калки, държи рекорда за най-дълго играна постановка в България – пиесата „Секс, наркотици и рокендрол“. Представлението се играе от 11 ноември 1992 г. досега, в Театър „Българска Армия“. Автор е на пиесата „Нощта на рокендрола“, играна в театър „199“ и съавтор (с Ивайло Христов) на пиесата „Кастинг“, играна в Театър „Българска Армия“. Дони е щатен композитор в Театър „Българска Армия“ и е автор на музиката на 35 спектакъла, между които и четири мюзикъла.

Вижте в галерията ни как се промени певецът през годините:

Вижте как се промени Дони през годините

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти