Отговорът, който всички искаме: ето кога може да изчезне коронавирусът

коронавирус
Снимка: iStock

Докато ограниченията, породени от коронавируса, продължават, а броят на заразените не спада значително, скорошен край на пандемията сякаш не се очертава. Известният германски вирусолог Александър Кекуле обаче има оптимистична прогноза за това кога коронавирусът може да изчезне, предава Vesti.bg.

„Ограничаването на заразата ще стане видимо за общество чак между април и юни, след като в началото на годината или най-късно през януари ще започнем да ваксинираме рисковите групи в старческите домове в Германия”, споделя той. Според Кекуле топлото време също ще допринесе за облекчаване на епидемичната обстановка.

„Моята оптимистична надежда е, че вирусът ще изчезне през това лято и няма да се завърне идната есен“, казва експертът, който отправи и критика срещу някои елементи от стратегията на властите в Германия за овладяване на пандемията. Вирусологът смята, че опасността от заразяване по време на коледните празници е доста голяма.

Храни, които помагат да устоим на COVID-19

На Коледа се събират млади и стари, а това смесване на поколенията увеличава рисковете от инфекция, докато още хората не са ваксинирани. Все пак Кекуле апелира към чувството за отговорност на хората и препоръчва да се ограничат личните контакти и поемането на излишни рискове. При съмнения за инфекция е редно хората да правят бързи тестове, смята още вирусологът.

Вероятно обаче маските ще се задържат по-дълго. Много от хората няма да бъдат имунизирани срещу коронавирус през първите шест месеци или първата година, обяснява доктор Бари Блуум от Харвард, поради което „те ще имат способността да предават инфекцията“.

► Опасно ли е да се ваксинираме, докато сме болни от COVID-19

Това означава, че в началото ще е необходимо все още да се носят предпазни маски, дори и от онези, които са имунизирани.

Ваксините в Европейския съюз могат да са налични още в края на 2020 година или в началото 2021. Кога обаче ще бъде ограничено разпространението на COVID-19 зависи от скоростта и ефективността, с която ваксините срещу коронавирус ще се раздават и поставят на хората, информира „Евронюз“.

► Колко време ще ни пази новата ваксина срещу COVID-19

„Имаме много ваксини, които са животоспасяващи, морбили е пример за това, високоефективна ваксина с над 95% ефикасност, и въпреки това все още избухват огнища на морбили“, каза на пресконференция д-р Кейт О’Брайън, директор на отдела по имунизации на Световната здравна организация.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти