Колко време се задържат антителата след преболедуване на COVID-19

„Няма категорични доказателства за голямата трайност на антителата, специфични за коронавируса. Изследвания показват, че антителният отговор се задържа не повече от три месеца. Отговорът обаче колко дълго продължава имунитетът не е еднозначен”. Това обясни имунологът проф. Мариана Мурджева в ефира на NOVA.

Специалистът посочи, че опасността от повторно заразяване с клинични симптоми с коронавирус показва нетрайността на имунния отговор.

Според проф. Мурджева не може да се гарантира, че преболедувалите от COVID-19 няма да се заразят с други вируси. Имунологът предупреди също, че самолечението с определени антибиотици при най-малките симптоми на коронавирус може да е пагубно вбъдеще.

6 симптома, че боледуваме леко от коронавирус

„Неразумната и неправилна употреба на тези антибиотици след година, две или повече може да доведе до една епидемия от бактериални инфекции, чиито причинители да са резистентни на тези антибиотици”, каза професорът.

Специалистът обясни, че доказателствата, че мръсният въздух създава неблагоприятен терен, на който стъпва вирусът, стават все повече.

„Възпалителната реакция, която фините прахови частици създават, е една неблагоприятна база за развитието на вирусната инфекция и затова ние по-трудно можем да се справим с нея. Около 15% от леталитета при коронавирус е доказано, че може да е свързан с мръсния въздух”, допълни проф. Мурджева.  

Повече гледайте във видеото. 

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти