Сезонът на смокините: какво трябва да знаем за плода на боговете

смокиня
Снимка: Thinkstock

Смокините са известни като „плодовете на боговете“. Истината е, че в Древността те наистина са били символ на изобилие и аристократичност. Този плод обаче впечатлява и с невероятните си здравословни свойства. Смокините имат силно детоксикиращо действие, богати са на минерали, калий, манган, фосфор, желязо и калций. От витамините в състава на смокинята влизат К, B1 и B6.

смокини
Снимка: ThinkStock/Guliver

А ето и няколко любопитни факти за смокините:

* Намерени са фосили със смокини, датиращи от 9400-9200 пр.н.е.

* Твърди се, че са култивирани в Древен Египет.

* Три нормално големи пресни смокини съдържат 140 калории и 5.5 грама така полезните фибри. Това са повече фибри, отколкото има в 1 чаша овесени ядки или 1 филия пълнозърнест хляб.

* Смокините са изключително богати на калций и са природният лек срещу висок холестерол.

* Смокините са едни от най-сладките плодове, тъй като съдържат 55% натурална захар.

смокини
Снимка: Thinkstock

* Това са най-нетрайните плодове, като дори в хладилник не могат да се задържат пресни повече от ден-два.

* Плодовете са богати на желязо и манган, което ги прави чудесни при анемия.

* Имат слабителен ефект, особено ако се консумират пресни или сушени сутрин на гладно.

* Според народната медицина белият сок, който отделят прекършените смокинови листа и клонки, може да лекува брадавици.

* И не на последно място - смокините са силен афродизиак.

12 идеи за диетична закуска за стегнат корем

В момента сме в сезона на смокините, така че не пропускайте да хапвате повече от тези плодове, но внимавайте с количеството. Както всичко останало, колкото и да са полезни смокините, ако се прекали с тях, може да има негативни ефекти. Например, малките семки на плодовете са коварни за стомаха и червата, ако се прекали с тях.

Истинска въглехидратна бомба е сладкото от смокини. Вече ви споменахме, че самите плодове съдържат много захар, а когато се добавят още подсладители към тях, както имат навика да правя бабите ни при затваряне на сладка, се получава чудесно десертно изкушение, което обаче вреди на тънката талия.

Прибавяйте по някоя сушена смокиня към мюслито или овесените ядки сутрин или пък още по-добре – хапвайте смокините пресни. Те са чудесно допълнение и към различни сладкиши и кексове, а още рецепти със смокини вижте ТУК.

смокини
Снимка: iStock/Getty Images

 

Още за смокините:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти