Колко време ще ни пази новата ваксина срещу COVID-19

корона пандемия
Снимка: iStock

По данни на Световната здравна организация (СЗО), в момента в процес на клинични изпитания са 47 ваксини, десет от които в заключителната трета фаза. Най-напреднали са ваксината на "Пфайзър" и немската "БиоНтек", но и други фармацевтични концерни вероятно в най-скоро време също ще представят свои варианти на ваксина срещу коронавирус.

Ваксината срещу COVID-19, разработена от американската компания "Пфайзър" и немската "БиоНтек", ще може да защити пациентите от заразата  в продължение най-малко на една година, съобщи телевизионният канал Фокс нюз, цитирани от NOVA.  Това заяви пред камерите генералният директор и съосновател на "БиоНтек" Угур Шахин.

"Очаквам ваксината да бъде ефикасна най-малко една година", каза той, като подчерта, че повторното й прилагане може да се осъществи една година след първото ваксиниране.

7 признака, че сте преболедували коронавируса без да разберете

По неговите думи разработката на препарата е започнала в края на месец януари. През месец март "БиоНтек" обяви за партньорството си с "Пфайзър". Шахин припомни, че ваксината е преминала през клинични изпитания както в Германия, така и в САЩ. Тази разработка представлява важна крачка в борбата с пандемията в момент, когато се наблюдава в цял свят ръст на новите случаи на заразявания.

В понеделник производителите публикуваха междинните резултати от клиничните изпитания, от които пролича, че ефективността на ваксината е над 90 на сто. Постигнатият пробив с новата ваксина срещу коронвируса дава надежда на милиони хора. Но остават много въпроси, чиито отговори още не знаем.

От Vesti.bg споделиха четири неща, които е важно да знаем за новата ваксина. Вижте ги в нашата галерия:

Най-важното накратко: какво трябва да знаем за новата ваксина

 

Още по темата:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти