Липсата на този витамин води до по-тежко боледуване от коронавирус

маска и витамини коронавирус
Снимка: iStock

Британски лекари установяват, че липсата на витамин D може да причини развитието на тежка форма на COVID-19 в човешкото тяло, предават от Darik News по информация от вестник „Експрес“.

Група учени от няколко изследователски центъра във Великобритания сравняват географската ширина с тежестта на хода на коронавируса в популацията. Оказва се, че в региони, където сезонният дефицит на витамин D е често срещан, по-често се регистрират случаи на тежка инфекция.

10 храни и напитки, богати на витамин D

„Дефицитът на витамин D е доминиращият рисков фактор за тежка коронавирусна болест“, твърди д-р Гарет Дейвис.

По-късно изследователите потвърждават своята теория в лабораторни условия. Те стигат до заключението, че витамин D е в състояние да блокира разграждането на протеиновите структури в тялото, които предотвратяват цитокиновите бури.

„Вирусът е насочен към протеинов скок на повърхността на клетките, наречен ACE2, който е част от системата ренин-ангиотензин (RAS)“, обяснява ученият. Според него изчерпването на тези протеини поради липсата на необходимите вещества води до неконтролирано възпаление на тъканите и органите.

Експертите възнамеряват да продължат своите наблюдения през цялата година, за да потвърдят окончателно връзката на тези фактори, казва Дейвис.

Лесни съвети за подсилване на имунната система по време на пандемия

Още по темата:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти