Кои маски и шлемове предпазват най-добре от вируса?

Маски и шлемове без реална защита заливат пазара, показват проверките на контролните органи. Екип на NOVA направи тест в лаборатория, за да провери доколко ни пазят предпазните средства. Отговорите представя Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.

С ръста на случаите на заразени с коронавирус, предпазните средства менте стават все повече. Най-често проверяващите се натъкват на маски и шлемове без задължителна маркировка, разминаване между реалната и обявената степен на защита, както и липса на каквато и да е информация за производителя. А огромна част от фалшивите продукти се предлагат в интернет.

щит маска коронавирус жена covid 19 защита
Снимка: iStock

Според оферти в интернет, маските осигуряват максимална защита, изработени са от качествени материали и служат за многократна употреба - от най-високия клас струват средно 15-16 лв. след намалението.

През последните седмици екипът на проф. Павлина Долашка от Института по органична химия към БАН прави изпитвания на десетки видове маски.

„Обещават степен на защита 90-98 %, като пишат, че имат протокол от научна организация. Ние поискахме тези протоколи, но там никъде не пише до каква степен е защитата и до каква степен вирусът може да премине през тези маски”, обясни тя.

6 симптома, че боледуваме леко от коронавирус

Постигнатата защита обаче не се доближава до обещаната, категорична е проф. Долашка след направен тест. Освен това синтетичните тъкани могат да предизвикват алергии и различни раздразнения на кожата.

„След като попаднат върху маската, аерозолите с вирусите се съдържат върху повърхността, а част от тях преминават през плата. Имат определена степен на защита, но не толкова силно изразена. Когато се каже 98 %, това значи, че си напълно защитен, а не наполовина”, посочва проф. Долашка.

Повтаря се експериментът и с маска с филтър от активен въглен.

„Всичко, което вие издишате, се поема обратно. Ако извадя активния въглен, ще видим, че той е абсолютно сух”, каза професорът.

коронавирус
Снимка: Istock

В този случай нивото на защита многократно се повишава, категорични са учените от БАН. Проверява се и нивото на защита и при маска за еднократна употреба, закупена от аптека.

„При обикновената маска се вижда как аерозолите се разпръскват. Естествено, че има определена степен на задържане, но тук е важно къде са се задържали самите вируси. Когато те останат в намокрената част, има риск ние да ги вдишаме. Защитата е ниска – около 30 %”, твърди проф. Павлина Долашка.

Препоръката тук е да сменяме често този вид маски – през 2-3 часа, за да не преминат капчиците от околната среда към лицето ни.

7 признака, че сте преболедували коронавируса без да разберете

 

Още по темата:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти