Как портокалите помагат в борбата срещу COVID-19

портокали
Снимка: iStock

Портокалите съдържат вещество, което може да намери приложение в профилактиката и лечението на вирусни заболявания, включително и на коронавирусна инфекция, предава Darik News.

Изследване, проведено от университета в египетския град Танта, установява, че биофлавоноидът с противовирусни свойства - хесперидин, се съдържа в кората на цитрусовите плодове, и то предимно при портокалите.

Приемайте тези храни и напитки при боледуване от COVID-19

Известно е, че хесперидинът има редица полезни свойства, действайки като антиоксидант и противовъзпалително, венотонично и кардиопротективно средство. Заедно с друг флавоноид, диосмин, той се използва за лечение на венозна недостатъчност.

Авторите на въпросното проучване открояват потенциалното му приложение като антивирусно средство и в частност срещу коронавирусна инфекция.

Изследователите стигат до заключението, че хесперидинът може да блокира проникването на коронавируса в клетките гостоприемници чрез ACE2 рецептори, като по този начин предотвратява инфекцията.

Лесни съвети за подсилване на имунната система по време на пандемия

Неговата противовирусна активност може да послужи като вариант за лечение на пневмония чрез подобряване на клетъчния имунитет.

Противовъзпалителните свойства на хесперидина същевременно намаляват риска от животозастрашаваща свръхреакция на имунната система, известна като цитокинова буря, обяснява ръководителят на изследването Юсуф А. Хагаг.

Полезните свойства на портокалите

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти