В борбата с COVID-19: защо витамин D е толкова важен и как да си го набавим

витамин Д
Снимка: Thinkstock

Лекари и експерти се опитват да открият как можем да се предпазим от опасния вирус и какви са тенденциите, които се срещат най-често при заболелите.

Огромна част от всички пациенти с COVID-19 в тежко състояние страдат от недостиг на витамин D, а преди дни призив да добавим витамини към предпазните мерки имаше и у нас.

„Едната теория е, че като паднат нивата на витамин D, имунната система става по-ниска и става експлозия“, коментира докторът с български корени Чарлз Петков, който работи в спешно отделение в Аликанте.

7 признака, че сте преболедували коронавируса без да разберете

Според него липсата на витамин D в организма при болните често се дължи и на изолацията. Затова съветва всички, които са карантинирани, да излизат на слънце на терасата или допълнително да си набавят от витамина. Но с особено внимание, за да не предозират: „Витамин D се натрупва. Не е като витамин C, който може да излезе чрез урината. Той се натрупва.“

Запитан на какво може да навреди, Петков отговаря: „Може да даде много промени в цялото тяло – бъбреците да работят по друг начин, както и щитовидната жлеза да работи по-малко“.

Ако сте установили, че имате дефицит на витамин D, консултирайте се с вашия лекар. Той ще ви даде насоки какво да консумирате и дали е необходимо да се отбиете в аптеката.

Витамин D може да се набави както от слънчевата светлина, така и от някои храни и напитки. Ето кои са те:

10 храни и напитки, богати на витамин D

 

Още по темата:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти