Какво не бива да ядем и пием, когато боледуваме от коронавирус

Тези от нас, които боледуват от COVID-19, трябва да намалят количеството солена храна в менюто си, както и да ограничат консумацията на алкохол. Лекарят Филип Кузменко обяснява пред радио „Спутник” защо това е жизненоважно.

Поддържането на правилния водно-солеви баланс в организма е задължителна част от лечението на пациенти с коронавирус, предава Darik News. Докато в болниците това се следи от лекари, вкъщи хората трябва внимателно да избират какво да ядат и пият по време на лечението, обяснява Кузменко. Според него у дома трябва да изключим солените храни и алкохолните напитки.

Лесни съвети за подсилване на имунната система по време на пандемия

„Не можете да ядете много осолена риба, мариновани краставици и туршии. Вместо това трябва да пиете повече вода. Също така - и това е най-важното - е необходимо да се ограничи употребата на алкохол, тъй като той допринася за дехидратация на тялото“, казва лекарят за поддържането на водно-солевия баланс в човешкото тяло при COVID-19.

Освен че допринасят за дехидратацията, солените храни също правят кръвта по-плътна, а това е вредно в състояние на инфектиране с коронавируса.

„Солените храни не помагат на кръвта ви да бъде по-рядка. Те помагат тя да стане по-плътна, по-наситена. Солта изтегля течния компонент в тъканта и в самите кръвоносни съдове. Косвено това може да повлияе утежняващо, ако човек се лекува след усложнения при заразяване с COVID-19”, заключава Кузменко.

10 храни и напитки, богати на витамин D

Още по темата:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти