Есен в кухнята: 15 ароматни и вкусни рецепти с боровинки

Тиквата може би е запазената марка на есенните месеци, но не бива да пренебрегваме и ароматните горски плодове в най-уютното време от годината.

Боровинките са онези вкусни лилави плодчета, които се съчетават страхотно с леките плодови салати, да не говорим за любимите ни десерти с кисело мляко или овесени ядки. Но освен много вкусни, те са и много полезни, а с тях могат да се направят десетки вкусни рецепти.

Тази „суперхрана“ е пълна с антиоксиданти и е призната за номер 1 в света на антиоксидантите.

Боровинките предпазват от загуба на паметта. Проучване, проведено през 2012 г., предполага, че яденето на най-малко една порция от боровинки седмично може да забави когнитивно отслабване на паметта от няколко години. Възможното обяснение идва от проучване при мишки, което установило, че плодовете може да защитават мозъка от клирингови токсични протеини, които се натрупват там.

Боровинките изглежда имат значителни ползи за хората с високо кръвно налягане, което е основен рисков фактор за голям процент от фаталните болести в света.

Боровинките спомагат и за доброто състояние на пикочните пътища и помагат при наличието на уринарни инфекции като цистит.

Боровинката е много богата на антиоксиданти като Anthocyanin, витамин С, витамин В комплекс, витамин Е, витамин А, меден (много ефективен имунен строител и антибактериално вещество), селен, цинк и желязо (насърчава имунитет чрез повишаване Хемоглобин и концентрация на кислород в кръвта), може сериозно да засили имунната ви система и да предотврати инфекциите. 

боровинки
Снимка: Thinkstock

Перфектните боровинки трябва да бъдат "прашни" на цвят. Подобният на прах синкаво лилав цвят е признак за тяхната зрялост, вкусови и лечебни качества. Добре е да знаете, че този "прах" трябва да се мие обилно под течаща вода, непосредствено преди консумация, тъй като именно той предпазва плодовете от разваляне.

Но стига приказки за ползите им, насладете се на вкуса им с нашите рецепти!

***

🍽 Пай „Бандана“ с боровинки

🍽 Тарт с боровинки и рикота

🍽 Саганаки с боровинки

🍽 Кейк със сирена и сладко от боровинки

🍽 Бурата с боровинки и хрупкави трохи

🍽 Бърз десерт с боровинки

🍽 Лесен сладкиш с боровинки

🍽 Камембер с боровинков сос

🍽 Сладкиш с кокос, шоколад и червени боровинки

🍽 Салата с боровинки и къпини

боровинки
Снимка: Thinkstock

🍽 Сладкиш с боровинки

🍽 Най-лесният чийзкейк с боровинки

🍽​​​​​​​ Как да си направим чуден сгряващ коктейл

🍽​​​​​​​ Шведски парти кюфтенца

🍽​​​​​​​ ​​​​​​​Хлебен пудинг с боровинки

7 вкусни есенни рецепти

Още за четене:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти