Крият ли опасност ваксините срещу коронавирус: ето какво трябва да знаем

ваксина коронавирус
Снимка: iStock

Първите ваксини срещу коронавируса бяха разработени рекордно бързо. Още по-бързо обаче се разпространиха съмненията и слуховете, свързани с имунизациите. Много от тях са грешни и напълно безпочвени, предават Vesti.bg по информация от „Дойче веле“, които отговарят на някои от най-честите въпроси относно новите ваксини.

Достатъчно надеждно ли са изпробвани ваксините относно действието им и възможните странични явления?

Ваксините се тестват на три етапа: целта на първата фаза е да се установи поносимостта на дадена ваксина и на този етап тя се изпробва върху много ограничен кръг от хора, чийто брой обикновено не надхвърля двуцифрено число. Втората фаза трябва да покаже дали настъпва желаната имунна реакция на организма. А в третата - дали препаратът помага срещу инфекция.

Най-важното накратко: какво трябва да знаем за новата ваксина

Обикновено тези три фази следват директно една след друга, но в случая с ваксината срещу Sars-CoV-2 отчасти те са били провеждани едновременно. Освен това Европейската агенция по лекарствата ЕМА е одобрила за някои от кандидатите тъй наречената процедура Rolling-Review, което на практика означава разрешение за оценка на клиничните резултати още преди да бъдат събрани всички нужни данни за кандидатстването за разрешение. Според ЕМА обаче в случая изискванията за качество, сигурност и надеждност на продукта остават непроменени.

Критиците твърдят, че заради скъсените срокове за тестване и одобрение, които обикновено траят години, сега е трудно да се правят изводи за възможните дългосрочни последици от новите ваксини срещу коронавируса. ЕМА обаче може да издава условно разрешение първоначално за една година, когато „ползата от спешното предоставяне на ваксината надвишава риска, произтичащ от липсата на всички необходими данни в нормалния случай“. А липсващите данни, например за дългосрочното действие на ваксината, трябва да бъдат предоставени на по-късен етап.

Променя ли ваксината генома на имунизираните?

Срещу вируса Sars-CoV-2 се разработват и ваксини на генна основа. При тях с помощта на технологията „месинджър-РНК“ (mRNA) клетките биват заставяни да произвеждат протеини, които предизвикват имунната реакция на тялото.

Докато при ДНК-ваксините молекулата на ДНК прониква до ядрото на клетката, при РНК-ваксините не се случва нищо подобно. Затова и на теория не съществува никаква опасност от промяна на генома. Към момента нито една ДНК-ваксина срещу коронавируса не е достигнала до третата фаза.

Ваксините на генна основа влияят само на малка част от клетките в тялото, а не върху геном. Затова и твърденията, че ДНК- или РНК-ваксините водят до промяна на генома на човека са неверни.

Прочетете останалото в галерията долу!

Какво до момента е важно да знаем за ваксините срещу коронавирус

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти