Ето кой е най-сигурният симптом, че сте заразени с коронавирус

жена с маска срещу коронавирус
Снимка: iStock

Досега се е появила достатъчно информация за симптомите, подсказващи за евентуална зараза с коронавирус: температура, кашлица, загуба на вкус и/или обоняние, хрема, главоболие, болки в гърдите, крайниците или гърлото, затруднено дишане.

Повечето от тези признаци обаче не могат да бъдат сигурен знак за заболяване от COVID-19, тъй като се проявяват и при грип или най-обикновена настинка.

7 признака, че сте преболедували коронавируса без да разберете

Според учени от Лондонския университетски колеж има два симптома, които може да се разглеждат като сигурен признак за зараза с коронавирус, пишат от Vesti.bg. Според изследователите това са загуба на вкус или обоняние. Учените са стигнали до този извод след обстоен анализ на данни от здравните центрове в Лондон.

При близо 80% от пациентите, които се оплаквали от внезапна загуба на обоняние или вкус, изследователите са установили наличието на антитела. Друго тяхно заключение е, че 40% от хората, загубили вкуса или обонянието си в резултат от зараза с коронавирус, не са имали нито кашлица, нито повишена температура.

И още нещо са установили британските учени: загубата на обоняние е по-надежден признак за зараза с коронавирус, отколкото загубата на вкус: при хората с внезапна загуба на обоняние вероятността за наличие на антитела е три пъти по-голяма, отколкото при пациентите, оплакващи се от загуба на вкус. „Затова най-важното послание гласи: всеки, който установи, че не усеща миризмите, с които се сблъскваме всеки ден, като например миризмата на лук, чесън, кафе или парфюм, трябва незабавно да се самоизолира и да се подложи на тест за коронавирус”, казва Рейчъл Батърхем от британския изследователски екип.

Заедно с резултатите от проучването, изследователите публикуват и свидетелствата на пациенти, проявили тези специфични симптоми. Повечето от тях са заявили, че не са имали запушен нос, но въпреки това не са били в състояние да усещат никакви миризми. Подобна е картината и при другия признак – загубата на вкус. Много от пациентите са се оплаквали, че не са били способни да усетят вкуса дори на най-лютата чушка или на най-пикантния сос. Същото важи и за всички течности.

Как да предпазите детето си от коронавирус

На базата на тези изводи учените от Лондонския университетски колеж препоръчват загубата на обоняние или вкус да се възприеме като важен критерий при проследяването и установяването на заразата.

Още по темата:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти