6 грешни твърдения за противогрипните ваксини

ваксина грип
Снимка: Istock

Българинът по принцип е Тома Неверни, затова едва 2-3% от населението си поставят противогрипни ваксини. Но тази година стана чудо, ваксините се изкупиха за няколко дни от аптеките. Защото най-сетне проумяхме, че комбинацията от два опасни вируса (грип и COVID-19), може да се окаже непосилно изпитание за всеки организъм, особено за рисковите групи. Науката е категорична: най-сигурното предпазно средство против грип е противогрипната ваксина. Все още някои се колебаят, а причината е, че се разпространяват неверни твърдения за тези ваксини. Ето някои от тях:

1. "Човек може да се разболее от противогрипната ваксина" - Няма как да стане това. Ваксината съдържа малка част от обвивката на клетъчната стена на вируса, която не може да се размножава и да предизвика заболяване. Може единствено да предизвика отговор от имунната система да образува антитела. И когато се срещне с вируса, лесно да го неутрализира и предпази от разболяване, или то да протече много по-леко.

ваксина грип
Снимка: Istock

2. "Ваксините против грип не се прилагат при малки деца и бременни." -  Напротив, това са най-застрашените групи (наред с възрастните и болни с хронични заболявания) и ваксинацията е препоръчителна. Не се прилага само за деца до 6 месечна възраст, смята се, че те имат пасивен имунитет от майката, който след тази възраст се изчерпва.

3. "Вирусът мутира и ваксината може да не действа."  - Вярно е, че грипният вирус се променя, но СЗО проучва кои са най-вероятните щамове за нашите географски ширини на базата на опита в южното полукълбо (където първо се разпространява грипът). Двете ваксини на пазара съдържат 4 щама на грипни вируси, които се очакват да ни разболеят през зимата.

ваксина грип
Снимка: Istock

4. "Все още е рано за поставяне на ваксини."  - Не, не е рано, имунитет се изгражда най-рано 15 дни след ваксинирането. А грипът се появява още през октомври с пик за нашата страна декември-януари.

5. "Ваксината води до тежки странични усложнения."  - В повечето случаи тя се понася без никакви оплаквания. Много рядко може да се появи леко зачервявания на мястото на убождане, още по-рядко леко неразположение или ниска температура. Затова правилото е човек да е здрав по време на ваксинацията. И да няма алергия към някоя от съставките.

ваксина грип
Снимка: Istock

6. "Миналата година си сложих ваксина и цяла зима боледувах". -  Често се чува това твърдение, но ваксината няма нищо общо. Тя предпазва единствено от грипните вируси, но не действа срещу останалите стотина вируси, които върлуват през зимата.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти