Ползите от селена за здравето ни (в кои храни се съдържа и защо се бори с коронавируса)

селен храна
Снимка: iStock

Селенът се намира в съвсем малки количества в организма, но неговата роля за здравето е огромна. Той е мощен антиоксидант и е ключово хранително вещество за здрава имунна система, младежки вид и остър ум. Селен (Se) е основен минерал за човешкото тяло, който натурално се намира в сурови и овесени ядки, риба, зърнени храни и яйца.

Той се е считал за токсин до 1957 г., но съвременните изследвания показват, че приемът на подходящи количества селен има огромни ползи за здравето. Макар учените да подчертават факта за ползата от приема на селен, недостигът му в организма все още остава сериозен проблем за много хора.

Почти 1 милиард души по света страдат от недостиг на селен, и все повече хора консумират по-малко от дневното препоръчително количество, необходимо за осигуряване на защита срещу болести. Селенът ни е необходим само в малки количества, но играе основна роля при важни процеси в организма като метаболизма и функцията на щитовидната жлеза.

Селен се съдържа в продуктите с растителен произход. Една от най-богатите на селен храни са бразилските орехи. Твърди се, че 4 бразилски ореха на ден могат да ви набавят нужното количество селен.

Количеството на минерала зависи от почвата, в която са отгледани тези продукти. Селенът също така се съдържа и в някои видове месо и морски продукти.

Храни, съдържащи селен, са риба тон, говеждо месо, пуешко месо, яйца, домашно сирене, овесени ядки, бял и кафяв ориз, сирене чедър, гъби, слънчогледови семки.

Препоръчителната дневна доза селен за хората от различните възрасти е различна. Така за децата от 1 до 3 години препоръчителната доза селен е 20 милиграма; от 4 до 8 години е 30 милиграма; от 9 до 13 години дозата е 40 милиграма; от 14 до 18 години дозата е 55 милиграма; от 19 години нагоре 56 милиграма. В периода на бременност се препоръчват 55 милиграма селен дневно. В периода на кърмене жената трябва да получава 70 милиграма селен дневно. Много е важно да не се надвишава дневната норма на селен.

Селенът има влияние и върху RNK-вирусите, какъвто е и COVID-19. Има теза, според която вирусът предизвиква селенов дефицит. Има проучване, че хора с нормален селен в кръвта и ензимите при наличие на коронавирусна инфекция количеството на селена може да спадне почти на половината. Хипотезата е, че селенът има вероятност да бъде един предпазител от лоши мутации на вируса. Дори и това да не е вярно, селенът е един от най-добрите антиоксиданти и имуномодулатори, така че в профилактични дози е добре да се приема - разбира се, винаги след консултация с лекар!

Ето и кои са останалите важни свойства на селена:

10 ползи от селена за нашето здраве

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти