Кнедлите

Кнедлите
Снимка: Thinkstock

Едни от най-незабравимите и вкусни шедьоври на централноевропейската кухня се наричат кнедли, но в различните страни се срещат и под други традиционни за държавата имена. Сред “псевдонимите” му из Европа попадат наименованията гьомбьок (в Унгария), чмоки (в Словения), книдел (в Люксембург), кньодел (в Германия), канедерли (в Италия), кнедле (Босна, Сърбия, Хърватска) или кнедлик (в Чехия), дъмплинг (във Великобритания).

Вариации на кулинарното изкушение се готвят и на други места по света – в Полша, Австрия, Швеция, Канада, САЩ и Норвегия.

В България кнедлите не са толкова известни и разпространени, но мнозина, докоснали се до културата и кухнята на Централна Европа, не могат да забравят неповторимия им вкус.

Тук похапваме Edna малко по-различна тяхна форма, а именно кюфтенца – картофени, месни или зеленчукови.

Кнедлите представляват големи топчета, съдържащи в пълнежа си варени картофи, яйце и брашно. В различните локации от земното кълбо могат да бъдат опитани най-разнообразни техни вариации - например кнедли от натрошен хляб, от спанак, от месо и всичко друго, което би ви дошло на ум да запечатате в апетитна сфера.

Когато кнедлите са вегетариански, се консумират като гарнитура към основното месно ястие. Могат да се сготвят и такива от месо, които да бъдат по-засищащи глада и да не изискват друга храна на масата.

Любопитен факт е, че питателните топчета биха могли да бъдат и един чудесен своеобразен десерт. Тогава те представляват обвити в картофено тесто цели сини сливи, кайсии, подправени с кафява захар и канела. Но и тук отново видът на плодовете зависи от въображението на кулинаря.

Традиционните картофени кнедли се приготвят изключително лесно.

Необходимите продукти са 1 кг. картофи, 250 гр. брашно и 2 яйца. Солта се добавя на вкус.

Техниката за приготвяне също не е сложна. Картофите се варят с кората, белят се след сваряването и се мачкат на пюре. Към тях се добавят брашното, яйцата и солта.

С получената консистенция се замесва тесто. От него се оформят малки топчета с големината на мандарина.

Леко се овалят в брашно и се потапят за варене в предварително осолена вода под капак. Варят се, докато не изплуват сами на повърхността на водата. Вадят се с решетъчна лъжица.

Когато са готови, може да ги поръсите с магданоз, сирене или шарена сол.

Кнедлите са един пример за това колко близка и подобна е кулинарната култура на европейските нации. Макар и предпочитани в различни комбинации и по различни начини, десетки страни на стария континент и готвят от дундестите топчета.

Да, точно така! "Дундести топчета" е и буквалният превод на ястието от английски език. Защото какво друго би ни сплотило, ако не любовта към вкусната и майсторски приготвена храна!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти