Полезни за фигурата десерти

Полезни за фигурата десерти
Снимка: Thinkstock

Декември е месец на веселите срещи с приятели и роднини, празничните трапези и произтичащото от всичко това преяждане.

Факт е, че сладките изкушения правят живота по-хубав, но малко след консумирането им идва притеснението (особено за дамите), че всичко им се е залепило за талията и ще си развалят фигурата.

За да успеете да постигнете баланса хем да хапвате сладичко, хем да не трупате излишни килограми, сме ви изброили няколко десерта, които са "безопасни" за фигурата.

Мед
По калорийност той е сравним със захарта, но за разлика от нея, съдържа много полезни вещества – витамини и аминокиселини, а също и ферменти, които помагат за по-добро храносмилане.

Медът е прекрасно средство за ефективно очистване на черния дроб (а именно от състоянието на този орган зависи самочувствието и здравето на кожата). Така че е необходимо да го включите в неголеми количества в менюто си, но внимателно, защото понякога предизвиква алергични реакции.

Сушени плодове
Сушени фурми вместо бонбони и стафиди – вместо шоколад. Освен внушителното съдържание на полезни вещества, които помагат за борбата с анемията, тези сушени плодове притежават и леко слабително действие. 

Тоест, стимулират обмяната на веществата, помагат да се изведат от организма излишните количества вода и да се очисти стомаха.

Мармалад
Още един десерт, който е основан на желиращите свойства на пектина. Мармалад се приготвя най-добре от сварени плодове, а ако си го приготвяте у дома, то ползвайте кафява захар и то в не големи количества. 

Халва
Този източен десерт е сладък и ужасно калоричен – тогава ще попитате къде точно е ползата за организма от него. Ако внимателно разгледате състава на халвата, ще разберете, че тя се приготвя от смлени семена сусам или слънчогледови семки с мед и ядки. Яденето на халва може да се съпостави с това на мед и орехи – вкусно и полезно, основното обаче е да спазвате нормата. 

Кога да ядем сладко?
Най-подходящото време е пълната половина на деня и обяда – тогава всички получени от сладостите калории се изгарят без остатък. Обикновено нивото на глюкоза пада след четири часа - в това време може да попълните запасите със сладко, но само ако след това ви предстои достатъчно натоварване, за да изгорите остатъчните калории.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти