С какви зеленчуци да захраним най-напред бебето

Плод и зеленчук
Снимка: Thinkstock

Повечето бебета започват да приемат твърди храни, докато още сучат – на възраст между четири и шест месеца, пише zdrava.bg. Бебето, което може да си държи главата изправена, да седи, без да го поддържаме и да гледа какво му слагаме в устата, докато го храним, е готово да приема твърда храна. Зеленчуците като пюрирани моркови и грах са сред най-добрите първи избори за твърди храни, с които да започнем. Препоръчително е да избягваме зеленчуци със силен вкус или такива, които не се пюрират добре като зеле и чушки.

Зеленчуци за начинаещи
Чистите и леко меки зеленчуци са най-добрият вариант за мъника. Морковите, картофите, зеленият грах и тиквата са еднакво подходящи според педиатрите. Първоначално можем да започнем да варим зеленчуците, докато омекнат и след това да ги разбием до хомогенна смес с блендер. Добре е да прецедим полученото пюре през сито, за да се уверим, че не са останали буци, обелки или семена. Целта е да храним бебето с около три супени лъжици зеленчуково пюре четири пъти дневно.

Мачкани зеленчуци
Когато бебето свикне с твърдите храни, можем да започнем да му предлагаме мачкани зеленчуци като моркови, картофи или броколи. Мачкането оставя по-твърди парченца в храната в сравнение с пюрирането, но все пак не трябва да забравяме да отстраним големите буци или остатъците от обелки. Някои зеленчуци съдържат високо ниво нитрати, които могат да са токсични за бебето, ако се консумират в големи дози. Затова е препоръчително да оставим зелените листни зеленчуци и цвеклото за по-нататък – след навършването на първата година.

Храненето
Ако даваме на бебето зеленчуците поотделно, ще разберем по-лесно кои предпочита то и кои предизвикват лоша реакция. След като сме наясно кои зеленчуци обича бебето, можем да пробваме да смесим два вида заедно – например мачкани моркови и грах. Пюретата и по-едрите намачкани зеленчуци не бива да се слагат в шишето на бебето. Специалистите препоръчват да се поднасят в чиста купичка с хигиенизирана бебешка лъжичка. Ако храним бебето директно от бурканче, което след това отново затваряме, се крият рискове от замърсяване и развитие на бактерии.

Какво да вземем предвид
Зеленчуците не са най-лесната първа стъпка за приучаване на бебето към твърди храни, но ако започнем да ги даваме преди плодовите пюрета, шансът детето ни да ги яде и за в бъдеще е много по-голям. Тъй като плодовите пюрета са по-сладки, бебетата обикновено ги предпочитат, което означава, че на по-късен етап могат да откажат да ядат зеленчуци, ако вече не са научени.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти