Психотерапевт говори: Как да познаем, че сме във връзка с нарцисист?

В предаването ,,На кафе“ по NOVA психотерапевтът Димитрина Митрева говори по една много актуална и проблемна тема в днешно време, а именно нарцисистите, и по-конкретно връзките с тях.

,,Нарцисистите обикновено са хора, които на пръв поглед дават вид, че имат много висока самооценка, изключително уверени, искат да са център на внимание, искат да бъдат забелязани на всяка цена“, казва тя.

Каква е разликата между нарцисист, психопат и социопат?

,,Това обаче е механизъм за свръхкомпенсация, защото дълбоко в себе си те са изключително потиснати, изключително неуверени, почти винаги са отхвърляни от някой от своите родители, много по-често от своята майка. Това е техният механизъм за компенсация. Те искат да бъдат харесвани на всяка цена“, каза още терапевтът.

,,Те обикновено нямат чувство за вина. Проблемът винаги е в другите. Често имат проблеми с авторитетите и като цяло попадат в едни ситуации, в които все не се разбират с някой, но са много обиграни в това да накарат хората да им споделят, с което после да ги манипулират. Обикновено нарцисистът е доста интелигентен“, допълни Митрева.

на кафе
Снимка: NOVA

Той започва да се самоизтъква, да се чувства значим, да изпитва чувство за превъзходство. Самочувствието му се базира на идеята за това, че е бил отхвърлен в детството си, там някъде е преживял детска травма.

,,Тези хора са изключително унищожителни по отношение на начина, по който се случва връзката с тях. Те са унищожителни към самите себе си, много от тях развиват зависимости. Много често нарцисистът има такъв тип майка, нарцистична майка. Те самите са жертви на домашно насилие, на бащи алкохолици. И те произлизат от такава семейна динамика. И от такава среда“, допълни още тя.

8 известни жени, станали жертви на тормоз и домашно насилие

Терапевтът подчерта, че най-честият пример в нашата култура на мъж-нарцисист е много успял мъж, който е на много високи позиции и който съответно задължително има някакъв вид зависимост. И съответно той изключително много манипулира, контролира. Затрупва те с внимание и комплименти в самото начало и след това от нищото, без някаква видима причина, си ги взема обратно, започва да подкопава самочувствието ти и ,,ти си търсиш комплиментите като мишка, на която са ѝ взели сиренцето“.

,,Значи, когато си във връзка с нарцисист, има няколко фази. Първата фаза е така наречената “love bombing“ фаза, в която той те издига до небесата и ти се чувстваш невероятно, чувстваш се супер значима, ти си най-прекрасната, той е най-прекрасният. Пуска много дълбоки корени, навсякъде в живота ти. Защото е супер контролиращ. Така ти започваш да споделяш с него и абсолютно на 100% му се доверяваш“, допълни тя.

Фразите, които издават, че ви липсва самочувствие

След което обаче идва следващата фаза, в която има изключително голямо обезценяване. В тази фаза вече той показва истинската си същност, но не на 100% и не изцяло. Започва да те кара да се съмняваш малко в себе си, в преценката си, да подлагаш под съмнение интелекта си.

После идва и една много тежка фаза: ,,Става дума за една изключително тежка психологическа манипулация, в която всъщност хората започват да се съмняват в своята преценка, в своя разсъдък, в своите мисли, чувства и намерения. Много често, когато сме във връзка с нарцисист, ние си задаваме ключовия въпрос: ,,Добре ли съм?“ Защото нарцисистът започва да ни кара да чувстваме, че ние сме луди, че нещо с нас не е наред. И тогава започва фазата на изолацията. Тогава започва да те откъсва от всичките ти познати.“

жена плач
Снимка: iStock

Психотерапевтът допълни и следното: ,,Този партньор те откъсва от хобитата, интересите, познатите, близките, дори може да започне да те кара да напуснеш работа, да ти обяснява, че сега може да не ходиш на работа. Ти винаги чувстваш, че не си достатъчно добра. Постоянно си в усещане, че каквото и да направиш, те грешиш.“

Но защо връзката с нарцисист е толкова трудна за приключване? Вижте във видеото от ,,На кафе“ по-горе!

 

Още материали от ,,На кафе": 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти