Техника – тънкостите на масленото тесто

Техника – тънкостите на масленото тесто

Техника – тънкостите на  масленото тесто
Снимка: netinfo
0 от общо 0 гласа

Богато и ронливо, масленото тесто, наричано pâte brisée на френски или piecrust на английски, е просто за приготвяне и многофункционално като приложения.

Използва се в плодови пити, тарти, в еднопластови и двупластови пайове. Идеално е за тарталети и за декоративни украси, а функциите му не се изчерпват единствено с десертите – служи и за основа на кишове, солени пайове и пити с месо или сирене. Ако към продуктите за тестото се прибави захар, се получава сладко маслено тесто.Масленото тесто може да се приготвя с краве масло или свинска мас, както и с комбинации между тези мазнини. Маслото е за предпочитане пред маста в десерти, които се консумират студени, особено с плодове като малини и портокали.

От друга страна, маста или сместа от мас и масло е подходяща за солени ястия, които се консумират горещи, защото силният вкус на пълнежа – бекон, гъби, сирене и др. – се съчетава добре с аромата на самото тесто.

Важно е парченцата масло в тестото да останат ясно различими. Ако се смесят напълно с брашното така, че да се разтопят по време на топлинната обработка, тестото ще стане твърдо.

Също така трябва да се внимава да не се премесва, защото в противен случай ще стане жилаво, а не ронливо. За допълнителен аромат и повече ронливост могат да се добавят 1–2 с. л. царевично брашно. За да се получи сладко маслено тесто, към необходимите продукти се прибавят 1–2 с. л. захар.

Вижте техниката показана от Ивелина Иванова, шеф-готвач на "Меню".

Необходими продукти:
250 г брашно
125 г краве масло
1 разбито яйце, средно голямо
½ ч. л. сол
1–2 с. л. вода

Начин на приготвяне:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти