Загадка без отговор: Мистериозните каменни сфери на Коста Рика

Ако си представите Коста Рика, вероятно в съзнанието ви ще изскочат картини с девствени плажове, тропически гори, разкошни водопади, вулкани и екзотична флора и фауна. И ще сте прави. Но джунглите на Коста Рика са обвити в неразгадани мистерии.

Една от тях е загадката на гигантските каменните топки в южната част на страната, наречени каменните сфери на Коста Рика. Ще ги видите разпръснати из целия регион. Някои големи, други малки, но всички идеално кръгли и гладки. Ето какво разказа Джуджи за този феномен в рубриката си в предаването "На кафе" тази седмица:

Мнозина ще се сетят и за сцената от "Похитителите на изчезналия кивот", в която Индиана Джонс, току-що извадил златната статуя от минирания храм, е освободил огромна каменна топка, която го преследва по петите. Разбира се, храмът, капаните и всичко останало са художествена измислица, но каменната топка в популярния приключенски филм е вдъхновена от истинските сфери, разпръснати из делтата на Дикис в южната част на Коста Рика.

7 разплетени мистерии от световната история

Топките са съвършени като пропорции и гладкост, което прави мистерията около създаването им още по-голяма.

Най-голямата загадка е – кой е направил тези топки и какво е било предназначението им? И на двата въпроса учените все още не могат да дадат категоричен отговор. Разбира се, съществуват най-различни легенди и предположения и точно заради това темата е толкова интересна и до ден днешен.

коста рика
Снимка: iStock

"Тези топки всъщност са открити 30-те години на миналия век, когато една компания, която произвежда банани и прави плантация за банани в джунглата, решава да разчисти там. Разчиствайки дърветата и въобще растителността, попадат на тези гигантски топки", разказва Джуджи в "На кафе".

Те са гигантски и ги има в най-различни размери - от няколко сантиметра до няколко метра, като най-голямата, оцеляла до момента, тежи цели 30 тона.

коста рика
Снимка: iStock

Учените са открили около 300 сфери. От компанията, която ги открива, всъщност изобщо не са знаели какво са открили и колко е интересно всъщност това за историята, за науката и въобще за всички нас, защото започнали да ги местят нагоре-надолу, за да не им пречат на работата.

Научете още за предполагаемия произход на каменните сфери на Коста Рика от видеото.

7 разплетени мистерии от световната история

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти