Мистичната легенда за Каменната сватба край Кърджали

природа
Снимка: Istock

В землището на с. Зимзелен, на 3 километра от Кърджали, се намира една природна забележителност, която крие стара и тъжна легенда за греха и наказанието.

Ако пътувате в района на Кържали и сте решили да се насладите на природните красоти на тази район, определено не бива да пропускате Каменната сватба. Посещението ѝ не би било никаква трудност през всички сезони, тъй като е близо до асфалтирания път.

Гледката представлява изключително красива група от множество каменни пирамиди, която наистина напомня сватбено шествие. Фигурите на „сватбарите“ са невероятно разнообразни по форма и размери, като на височина са от половин метър до над 10 метра.

И докато народната мъдрост е оприличила тази прочудлива природна композиция като сватбено шествие, то фантазията на прадедите ни го е свързала с вълнуваща, но и тъжна легенда.

Млад хубав момък се влюбил в девойка от съседно село и любовната мъка започнала да го терзае. За щастие семейството му било заможни и баща му решил да спаси сина си, като откупил хубавицата с много жълтици.

Вдигнали голяма сватба. Роднините на щастливия младоженец взели момата от съседното село и тръгнали за село Зимзелен. Най-отпред на сватбеното шествие, качена на муле, нагиздена вървяла булката със закрито лице. До нея вървял свекърът, а най-отзад и женихът. След като минали малката рекичка, която се намира пред с. Зимзелен, ненадейно задухал вятър и открил лицето на булката.

Българска носия
Снимка: iStock

Бащата на младоженеца видял чудно красивата девойка, занемял от хубостта ѝ и разсъдъкът му се замъглил от нечисти помисли. Вятърът обаче разбрал това, разбеснял се и вкаменил булката заедно с мулето.

След нея вкаменил свекъра и всички сватбари. Това било наказанието за грешните мисли на бащата на момчето. Останал сам и покрусен от мъка и ужас, младоженецът заплакал, навел глава и помолил вятъра да вкамени и него. Така младоженците завинаги остават прегърнати един в друг.

Вятърът изпълнил молбата му, а от сълзите, които клетият момък изплакал, се образувало малко езерце.

Друг вариант на тази тъжна легенда гласи, че момъкът имал много възрастна баба, която го отгледала от дете. Тя обаче не била поканена на сватбата, а гледала шествието отдалеч, скрита между дърветата в отсрещната гора.

Като усетила лошите намерения на свекъра, старата жена помолила майката природа да предпази внука ѝ от нещастие и мъка. Така всички станали на камък. Малко след това и тя самата се превърнала в камък, който и до днес може да се види в отсрещната гора и сякаш бди над обреченото сватбено шествие.

Тази легенда и още 5 вижте в нашата галерия:

Шест места в България с тайнствени легенди за любовта

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

 

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти